ONPK

ONPK staat voor Open Nederlands Paren Kampioenschap. Onder de vlag van Interpolis was dit kampioenschap ooit het vlaggenschip van het parenbridge in Nederland. In de vorige eeuw probeerden honderdduizenden via talloze voorrondes dat ene doel te bereiken: de finale. Als je die won was je naam voor altijd bijgeschreven in het Gouden Bridge Boek. Interpolis verdween, TAS kwam en daarna de REMU. Met de opkomst van de kroegendrives en de bridgeclubs op het internet, was de belangstelling voor het ONPK tanende. Op dit moment zit het ONPK zelfs zonder sponsor en in een onbewaakt ogenblik overwoog de bridgebond zelfs heel even om het maar helemaal af te schaffen. In Utrecht, op de burelen van de bond, waart echter het hardnekkige gerucht dat het ONPK gered is. Een nieuwe sponsor zou zich hebben aangemeld.

Goed nieuws, maar natuurlijk niet voor Jeroen Top en Eric Janssen. Dit paar, dat onlangs met hun club Nijmegen naar de Meesterklasse promoveerde, zal in dat geval in het Gouden Boek niet kunnen worden vermeld als de laatste winnaars van het ONPK. Het maakt de prestatie van Janssen en Top er niet minder om, want de concurrentie van een aantal kernploegparen en gekende Meesterklassers was moordend afgelopend zaterdag. Over paren gesproken. Janssen-Top winnen eerst de deelscore en gaan vervolgens op jacht naar de overslag:

Z/Allen

♠ 10 9 5 2

♡ A 8 6 3

♦ 10 6

♣ 8 6 5

♠ A 8 3

♠ B 4

♡ H V 10 9

♡B 7 5 4

♦ A 8 3

♦ 9 7 5 2

♣ V B 4

♣ A 9 2

♠ H V 7 6

♡ 2

♦ H V B 4

♣ H 10 7 3

NZ ontdekten hun schoppenfit, maar OW boden op tot 3♡. Zuid, Eric Janssen, bood nog een keer 3♠, waar het bij bleef. Een doublet op 3♡ zou zeer lucratief zijn overigens. Tegen 3♠ startte west met ♡H voor het aas. Janssen speelde ♦10, voor west, die met harten doorging, getroefd in zuid. De leider incasseerde ♦HV (op tafel verdween een klaveren) en speelde ook ♦B. West troefde voor, dummy troefde over, waarna oost het klaverenvervolg met het aas won en troef speelde voor heer en aas. West speelde troef na, waarna Eric Janssen de rest maakte door de klaveren vrij te troeven. Plus 170 was 90 procent in NZ.

    • Jan van Cleeff