Onderzoek getuigenis

Op verzoek van het Leeuwarder gerechtshof gaat prof.dr. R.Bullens, hoogleraar forensische kinder- en jeugdpsychologie aan de VU in Amsterdam, onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van een 9-jarig meisje, dat zegt door haar stiefvader seksueel te zijn misbruikt in een SM-kelder in diens woning in juli 2002. De man, Albert B. (46) uit Nieuw-Buinen, werd in januari vorig jaar door de rechtbank Assen veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf, na een eis van vier jaar. Nadat hij het vonnis had gehoord sneed hij zijn keel door. Hij overleefde zijn poging tot zelfdoding en werd begin vorig jaar op last van het hof op vrije voeten gesteld. De man wordt ervan verdacht het kind geblinddoekt omhoog te hebben getakeld in de kamer, waarna zij hem oraal moest bevredigen. Ook zou hij haar met een zweep geslagen hebben. De verdachte ontkent en doet het verhaal van zijn stiefdochter af als ,,onzin''. Bullens is deskundige op het gebied van betrouwbaarheidsverklaringen bij seksueel misbruik. Hij rapporteerde eerder dat het meisje in theorie haar kennis over de SM-kamer en SM-handelingen op een andere manier dan door het misbruik kan hebben verkregen.