ONDER DE DOUCHE

In de rubriek `Uit de school geklapt' wordt de blik gericht op kleine, maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: douchen na de gymles.

Douchen we of douchen we niet na de gymles? Dat is de vraag.

``Nee'', zegt Peter Majoor, directeur van de Montessorischool in Utrecht (Witte Vrouwen). ``Bij ons wordt er niet gedoucht. We hebben geen douches, dus dan houdt het op.''

``Nee'', zegt Edgar Coors, directeur van de Al-Ghazali school in Rotterdam. ``Bij ons wordt niet gedoucht, omdat het te veel tijd kost en omdat de accommodatie nogal gedateerd is, om het netjes te zeggen. Als dat optimaal was zou ik er uit oogpunt van hygiëne wel voor pleiten. Jongens en meisjes gymmen hier gescheiden, dus ik verwacht dat het douchen voor de ouders geen problemen zou opleveren, hoewel het in sommige kringen niet gebruikelijk is elkaar geheel naakt te zien. Maar dan zouden de leerlingen in badkleding kunnen douchen.''

``Ja'', zegt Marcel Tigchelovend, directeur van de Achtbaan in Utrecht. ``Bij ons wordt er gedoucht. Kijk, gymles moet je góed geven, dat kinderen met rode konen uit de les komen. Als ze dan om tien uur 's ochtends helemaal bezweet weer hun kleren aantrekken en zo terug gaan naar de klas, dan vind ik dat niet fris.''

``Nee'', zegt Nico Bennemeer, directeur van de dr. W.A. Visser 't Hooftschool in Amsterdam. ``Het gebouw waarin wij gymmen dateert van eind jaren zestig en er is sindsdien nooit behoorlijk onderhoud gepleegd. Dus sinds de Veteranenziekte opdook denk ik: `laat maar'. Stel je voor dat je zoiets oploopt.''

``Ja'', zeggen Wim Goijaarts en Cor Diepstraten, directeuren van de basisscholen Hagehorst en De Vlier in Breda. ``Bij ons is douchen verplicht vanaf groep 3.'' De twee scholen delen samen een gymzaal, met daarbij twee douchelokalen: één voor de jongens en één voor de meisjes. ``Voor het douchen trekken we een kwartiertje uit'', zegt Diepstraten. ``Bij de kleintjes duurt het wat langer omdat bij hen het zichzelf afdrogen en weer aankleden nog niet zo gemakkelijk gaat. En bij de groten duurt het soms ook wat langer door de gel en de parfum, want het moet er natuurlijk allemaal wel goed uitzien.''

Sowieso zijn het de oudste leerlingen die nogal eens stennis maken rondom het verplichte douchen. De ontluikende tienermeisjes hebben er soms een hekel aan om zich te moeten douchen te midden van de `strijkplanken' die ook in hun klas zitten. De gymlessen voor de groepen 7 en 8 worden daarom aan het einde van de schooldag gepland, zodat de meisjes die echt niet willen douchen meteen naar huis kunnen. Zo zijn de leerkrachten van een hoop `gemekker' af: ``Het gaat wel erg ver als de leerkracht moet voelen of de handdoek wel nat is.''

    • Jacqueline Kuijpers