'Oh my God, Paul dar ling, the soup just exploded!'

In heel Nederland komen mensen bijeen in clubs en clubjes.

In het slot van de serie een kookclub in Veghel. 'Koken is ons bindmiddel.'

In opperste concentratie zet Robin (47) zijn hekwerkje van stukken asperge rechtop op de borden. 'Het moeten er vier per bord zijn', legt hij uit. 'En dan dríe plakjes aardappel.' Hij heeft zich grondig voorbereid op het voorgerecht dat hij vanavond geacht wordt te maken. Uit een plastic bakje lepelt hij voorzichtig de stukjes gemarineerde aardappel terwijl intussen op het gasfornuis gamba's in een grote pan liggen te sissen. 'Albert Heijn heeft uitstekende gamba's! Wist je dat Paul?', roept Robin tegen de gastheer van vanavond die binnenloopt om wijn in te schenken.

Paul (54) werpt een blik op de borden, knikt instemmend en klikt de televisie in de keuken aan. 'Dit recept heb ik uit de AllerHande', zegt Robin tegen ieder van de gasten die de keuken binnenloopt voor een praatje of een glas wijn.

Paul leunt over het aanrecht en zet de stukken asperge rechtop die inmiddels omgekieperd op de borden liggen. 'Ja zet mijn flatgebouwen alsjeblieft even rechtop', roept Robin die als een volleerde kok aan de pan met gamba's schudt. Die drapeert hij even later over zijn voorgerecht. Met een mesje maakt hij plakjes ham los uit een bakje en legt die als een waaier over de bordjes. 'Klaar', zucht Robin tevreden.

Gloednieuw

De zes mensen die vanavond in Veghel bijeen zijn om te dineren, doen dat al vijf jaar zo eens per half jaar. 'Koken is ons bindmiddel', zegt Robin plechtig. De drie mannen in het gezelschap kennen elkaar van hun vorige baan. Toen zij ieder hun weg gingen, besloten ze elkaar niet uit het oog te verliezen. Kookavonden leken een prima manier. Om de beurt bij één van hen thuis, waarbij ieder stel een gang van het diner maakt. Zo komen bij het eten hun belevenissen uitgebreid aan bod. Vanavond komen de drie stellen bijeen in het gloednieuwe appartement van Paul en Lynn (51). Ze wonen er nog geen maand en Lynn, Canadese, rolt met haar ogen als ze haar gasten vertelt over de oplevering van de nieuwe woning. 'It was hell', vertelt ze in de enorme woonkamer die vanuit de glazen pui een uitzicht biedt op de twinkelende lichtjes van Veghel-by-night. De vrouwen in het gezelschap knikken meelevend. 'Lynn, je was rijp voor opname geloof ik he?', zegt Caroline (46) die haar benen over elkaar slaat en haar lange zwarte rok er omheen drapeert. Lynn richt een afstandsbediening op de lange open haard in de zithoek. Een seconde later trekt een streep van vlammetjes door de kiezelstenen op de bodem van de haard.

Even tevoren heeft het gezelschap een uitgebreide rondleiding door de woning gekregen. Die telt twee verdiepingen met stuk voor stuk luxe kamers in nauwkeurig uitgekozen kleurschakeringen. 'Dit is echt Hollywood!', klinkt het boven uit één van de kamers. In de 'kleedkamer' staat Caroline verrukt om zich heen te kijken. Plafondhoge kasten herbergen de kleding van Paul en Lynn en één wand is volledig gereserveerd voor ontelbare paren schoenen. 'Geweldig', vindt Caroline.

Domino-effect

Beneden heeft Robin even later de chic aangeklede eettafel voorzien van zijn voorgerecht.

'Dames en heren, mag ik u uitnodigen?', zegt hij handenwrijvend. 'O wat ziet dat er héérlijk uit', oordeelt Janneke (59). 'Inderdaad prachtig Robin', voegt haar echtgenoot Geert (57) toe, waarop Robin zich excuseert voor de wederom omgevallen asperges. 'Toen Paul kwam helpen begon het domino-effect', lacht hij en hij heft zijn glas. 'Cheers!', proost het gezelschap en een paar minuten is het doodstil, terwijl iedereen geniet van het voorgerecht. Janneke doorbreekt het zwijgen met de vraag wanneer Robin een restaurant begint. 'Want je kookt zo professioneel! Net als Geert, begin iets samen!', lacht ze tegen haar man, die er onmiddellijk aan toevoegt dat dat dan maar meteen in een warm land dient te gebeuren. 'Precies Geert, Portugal of zo', roept Robin, terwijl hij met zijn mes op Jannekes bord wijst en omstandig uitlegt hoe de aardappeltjes zijn gemarineerd. 'Het is restaurant-waardig', complimenteert Janneke hem. Die uitspraak lokt een druk gesprek uit over restaurants en sterren. 'Parkheuvel in Rotterdam vond ik qua ambiance een teleurstelling', klinkt het. 'Je kunt soms net zo lekker eten waar je het niet meteen verwacht', concludeert Geert. 'Vanmorgen was ik nog in Dublin. Heb ik werkelijk heerlijk ontbeten. Van die lekkere worstjes. Ik heb meteen twee pakjes meegenomen voor thuis in de diepvries.' 'O je bedoelt sausages', weet Robin te melden. 'Dus nu weten we wat we de volgende keer bij jullie te eten krijgen. Sausages voor, tijdens en als nagerecht.' Hij loopt naar de keuken en komt met een AllerHande terug. 'Nog even over mijn aardappeltjes, hè', zegt hij, terwijl hij naast Jannekes stoel knielt en bladert naar de bladzijde waarop zijn voorgerecht uitgelegd staat. 'Die moet je dus echt een páár uur in een mengsel leggen van onder andere picalilly, mosterd en olijfolie. Dat is echt van wé-zén-líjk belang voor de smaak.'

Intussen staan Caroline en Lynn in de keuken te praten terwijl ze een karaf water vullen met ijsblokjes en schijfjes limoen. 'Lynn, wanneer gaan we weer shoppen?', vraagt Caroline. Regelmatig gaan de twee schoenen kopen in hun favoriete winkel nabij Veghel. Caroline zegt enigszins beschaamd: 'We hebben daar eens dertien paar schoenen in twee uur gekocht.' Dan roept Lynn roept richting huiskamer: 'Paul, darling, sweetheart, kom je me helpen met de soep?' 'Paul laat even in het donker de zonzijde van jullie balkon aan Robin zien', reageert Geert die lachend de keuken binnenloopt en nog een glas wijn inschenkt. Dan wijst hij op de pan met soep op het fornuis die hevig staat over te koken. 'Oh my god!', roept Lynn. 'Paul, darling? The soup just exploded!'

    • Aranka Klomp