Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Noodweer trekt over Zuiden

Het zuiden van Nederland had gisteravond met noodweer te kampen. De brandweer in Zuid-Limburg had de handen vol aan wateroverlast nadat het flink begon te stormen, onweren en hagelen. Sommige hagelstenen waren zo groot als golfballen.

Ook in Zuidoost-Brabant was het raak met veel blikseminslag. Putdeksels kwamen door de overvloedige regenval omhoog. Twee zalen van de Euro Cinema aan de Dommelstraat in Eindhoven moesten worden ontruimd. Door de hevige regenval stond het dak op instorten, aldus de brandweer.

Bij de politie en brandweer in Zuid-Limburg kwamen meer dan honderd meldingen binnen van blikseminslagen, ondergelopen kelders, modderstromen, ondergelopen straten, omhooggekomen putdeksels en omgevallen bomen.

De overlast deed zich met name voor in Maastricht en in de dorpen langs de lijn Eijsden-Vaals, langs de Belgische grens. Het noodweer hield een uur lang aan. De meldkamers van politie en brandweer raakten overbelast, aldus een woordvoerder van de politie.

Door het noodweer stond het verkeer op de A2 rond Maastricht en Eijsden tijdelijk stil. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Door blikseminslag ontstond in 't Woudt in de gemeente Midden-Delfland een grote brand in een woonboerderij met rieten dak. Op de nabijgelegen provinciale weg N222 viel het licht uit. De politie meldde dat het verkeer daar mede door de rookoverlast ernstige hinder ondervond. Door blikseminslag was er een seinstoring tussen Gouda en Woerden. Treinen reden met vertraging.