Moskou boos over vonnis in Riga

Het Letse Hooggerechtshof heeft gisteren de vroegere Russische partizaan Vasili Kononov veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden in 1944. Kononov executeerde toen in Letland negen burgers, onder wie een zwangere vrouw. Omdat hij de straf in voorarrest heeft uitgezeten kwam de 80-jarige Kononov direct vrij. Voor dezelfde misdaad had hij in 2000 zes jaar gevangenisstraf gekregen, maar in hoger beroep was geoordeeld dat het bewijsmateriaal onvoldoende was en werd Kononov vrijgelaten. In 1944 leidde Kononov een groep partizanen die tegen de Duitse bezetters vochten; volgens hem waren de negen slachtoffers gedood door verdwaalde kogels tijdens een vuurgevecht met de Duitsers. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vond gisteren het vonnis ,,schandelijk''. ,,Het Letse juridische systeem heeft kennelijk besloten de toetreding van Letland tot de EU te vieren met een cadeau aan de Letse nationalisten'', aldus een verklaring.