Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

MoMA leent islamitische kunst aan het Louvre

In het Louvre Parijs is gisteren een expositie begonnen van islamitische kunst. Daartoe zijn 30 meesterwerken uit het Metropolitan Museum of Art (MoMA) in New York, naar het Parijse museum overgebracht. De tentoonstelling die tot en met 25 april 2005 duurt, is donderdagavond geopend door de Franse president Jacques Chirac. De uitgeleende voorwerpen beslaan een periode van de 9de eeuw tot de moderne tijd. De tentoonstelling begint bij opgravingen uit Suse in het zuidwesten van Iran en archeologische objecten uit de 9de tot de 11de eeuw, variërend van architectonische versieringen tot keramiek, brons en glas, uit het oosten van Iran. Daarnaast zijn er voorwerpen uit Egypte, 14de-eeuwse tegels uit het moorse Granada, een parfumbrander uit Egyte en een waterkan uit Iran. Het meest opzienbarende stuk is een glazen, gemet email en goud versierde kom gemaakt in de 13de eeuw in een Syrisch atelier. Dit pronkstuk uit het MoMA wordt gepresenteerd naast een van de mooiste voorwerpen uiuit het Louvre zelf, een grote metalen vaas vervaardigd in het midden van de 13de eeuw voor een Egyptische sultan en afkomstig uit de collectie van paus Urbanus VIII.

Het New-Yorkse museum bezit net als het Louvre zo'n 10.000 objecten uit islamitische culturen, merendeels afkomstig uit privéschenkingen. Het MoMA is op dit moment wegens verbouwing gesloten, vandaar de huidige uitleen. Het Louvre is bezig een grotere ruimte (3000 m2) te creëren voor islamitische kunst, die in het jaar 2009 open zal gaan.

Gerectificeerd

Metropolitan Museum

In het bericht MoMA leent islamitische kunst aan het Louvre (1 mei, pagina 9) is de afkorting MoMA ten onrechte gebruikt voor het Metropolitan Museum of Art in New York. Dit museum wordt afgekort als de `Met'. MoMA is de gangbare afkorting voor het New Yorkse Museum of Modern Art. Het MoMA op Manhattan wordt verbouwd en gaat op 20 november 2004 weer open. De uitleen van de islamitische kunst aan het Louvre heeft hiermee niets te maken.