Moeiteloos plafondhangen

Niet alleen gekko's, maar ook springspinnen (`Salticidae') hebben fabelachtige plakpootjes. Een team van Duitse en Zwitserse wetenschappers heeft uitgerekend dat de bonte grasspringspin (`Evarcha arcuata') 170 keer zijn eigen lichaamsgewicht zou kunnen dragen als hij ondersteboven aan het plafond hangt.

In een artikel in het tijdschrift `Smart Materials and Structures' (19 april) noemen de onderzoekers het `verbazingwekkend' dat de pleistervoeten van springspinnen en gekko's zo sterk op elkaar lijken. Beide diersoorten danken de hechtingskracht van hun pootjes aan honderdduizenden haartjes met een verbreed uiteinde. De kwastvormige spinnenpoot is te zien op het plaatje links dat met een elektronenmicroscoop is gemaakt. De structuur verbetert het contact van de pootjes met de ondergrond zodanig dat de zogeheten Van der Waals-kracht tussen de oppervlakten van deze twee sterk toeneemt.

Als de spin bijvoorbeeld een prooi wil bespringen kan hij zijn pootjes losmaken door het contact van de haartjes niet ineens, maar geleidelijk te verbreken. Gekkopootjes zijn al gebruikt als model voor superplakband. De spinnenpootjes zouden kunnen worden nagebootst in Post-it notes die supersterk zijn en zelfs blijven plakken als ze nat zijn.