MEI/JUNI

1 MEI Wij zijn één Europa

Op 1 mei voltrekt zich in Europa een klein wonder. Tien landen treden toe tot de Europese Unie. Acht daarvan - Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Hongarije en Slovenië - liggen achter het voormalige IJzeren Gordijn. 'Eindelijk kan aaneen groeien wat bij elkaar hoort',verzuchtte Willy Brandt in Berlijn na de val van de Muur. Wat na de Tweede Wereldoorlog geamputeerd werd, zit vanaf 1 mei weer stevig aan elkaar. De nieuwe Europese Unie telt 25 lidstaten. De Europese Commissie 25 commissarissen. In Brussel is de afgelopen maanden een zwerm functionarissen en diplomaten uit de nieuwe lidstaten neergestreken om ervoor te zorgen dat Europa zijn nieuwe ledematen ook soepel kan gaan gebruiken.

8 MEI De Ronde van de Piraat

De Ronde van Italië (8-30 mei) zal vooral in het teken staan van het recente overlijden van Marco Pantani. Tijdens de Giro zal de Italiaanse klimmer die in februari dood werd aangetroffen in zijn hotelkamer in Rimini, allerwegen worden herdacht. De depressieve Pantani overleed na een overdosis cocaïne en heel Italië was in rouw gedompeld. 'Il Pirata' won de etappekoers in eigen land in 1998, het jaar dat hij ook de Tour de France won. Zaterdag 8 mei gaan de renners van start voor de proloog, een individuele tijdrit in de havenstad Genua. De Giro is de eerste van de drie grote wielerronden. In juli volgt de Tour de France, in september de Ronde van Spanje. De finish van de 87ste Giro ligt in Milaan.

13 MEI 675 miljoen Indiase stemmen

Op 13 mei weet de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee (70) of hij de gefaseerde verkiezingen in de grootste democratie ter wereld heeft gewonnen. De premier vervroegde de verkiezingen om te profiteren van de oplevende economie. Aan de parlementsverkiezingen in India mogen 675 miljoen kiesgerechtigden van de ruim 1 miljard inwoners meedoen. India doet haar nieuwe imago als high tech-natie eer aan door voor het eerst elektronische stemmachines te gebruiken, meer dan een miljoen.

19 MEI UEFA-Cup in de schaduw

De finale van het UEFA-Cuptoernooi wordt op 19 mei gespeeld in het Zweedse Gotenburg. Het evenement staat de laatste jaren in de schaduw van de prestigieuze Champions League waar de Europese topploegen strijden om miljoenen euro's. De laatste Nederlandse winnaar van de UEFA Cup was Feyenoord in 2002. Op 26 mei wordt de winnaar van de Champions League bekend als de eindstrijd wordt gespeeld in het Duitse Gelsenkirchen. Ajax was in 1995 de laatste club uit de eredivisie die 'de cup met de grote oren' wist te veroveren. De winnaar van de Champions League strijdt aan het einde van het jaar met de kampioen van Zuid-Amerika om de wereldbeker.

22 MEI Ramp met koninklijke afloop

Op 22 mei trouwt de Spaanse kroonprins Felipe (35) in Madrid met de 31-jarige Letizia Ortiz Rocasolano, een journaliste. De twee ontmoetten elkaar in Galicië waar zij voor de staatszender TVE verslag deed van de ramp met de olietanker Prestige. Felipe bracht een bezoek aan de getroffen regio.

Het is traditie dat een koninklijke bruid na de plechtigheid van de kathedraal Nuestra Señora de la Almudena naar de basiliek van Nuestra Señora de Atocha loopt om haar bruidsboeket bij het beeld van de Heilige Maagd te leggen. Onduidelijk is of Letizia dit zal doen. Het huwelijk vindt plaats onder verhoogde veiligheidsmaatregelen. In februari werden ETA-leden aangehouden die een aanslag wilde plegen tijdens het huwelijk. En in maart vielen 190 doden bij aanslagen op treinen in Madrid.

22 MEI Mini en Maxi wachten op Godot

Mini en Maxi zijn dood, leve Gaga en Didi! De artiesten Karel de Rooij (Mini, 1.63 m) en Peter de Jong (Maxi, 1.93 m) maakten onlangs bekend te stoppen met hun wereldvermaarde variétéshows. Binnenkort staan ze alweer op de planken, als het zwerversduo Gaga en Didi in Becketts klassieker Wachten op Godot. Het Nationale Toneel brengt de voorstelling vanaf 22 mei in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Godot met Mini en Maxi is geen voor de hand liggende combinatie - het duo heeft geen toneelervaring en is juist meester in het woordloze spel - maar Beckett zelf had voor Wachten op Godot altijd al een vaudeville-act voor twee goede clowns in gedachten.

23 MEI Weer geen Duitse presidente?

Ruim 1200 kiesmannen wijzen tijdens de zogeheten Bundesversammlung in Berlijn op 23 mei een nieuw Duits staatshoofd aan, de opvolger van bondspresident Johannes Rau. De meeste aandacht gaat uit naar de bekende Duitsers die op uitnodiging van politieke partijen hun stem mogen uitbrengen. Vorstin Gloria von Thurn und Taxis, uitgeefster Friede Springer van Springer Verlag, schaatskampioen Claudia Pechstein, ondernemers en acteurs moeten de stemming een zweempje glamour verlenen. De roodgroene regeringscoalitie heeft een vrouw genomineerd: Gesine Schwan, rector van de universiteit in Frankfurt a/d Oder. Maar grote kanshebber is opnieuw een man: Horst Köhler, tot voor kort directeur van het Internationaal Monetaire Fonds en kandidaat van de conservatieve partijen die in de vergadering een meerderheid hebben.

4 JUNI Holland Festival & politiek

Het Holland Festival begint dit jaar met politiek. Op 4 juni houdt Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor vluchtelingen van de VN, in de Beurs van Berlage in Amsterdam een toespraak, waarna een Nederlandse asielzoeker wordt geïnterviewd. Het hoofdprogramma bestaat uit The Children of Herakles geregisseerd door Peter Sellars. In deze bewerking van een oud-Griekse tragedie van Euripides spelen kinderen uit Nederlandse asielzoekerscentra mee. De avond wordt afgesloten met een publieksdiscussie.

Het festival duurt tot 27 juni en bevat verder de opera's Gesualdo considered a Murder van Francesconi; Raaff van Robin de Raaff; Wet Snow van Jan van de Putte; en Rêves d'un Marco Polo van Claude Vivier. Vlaamse choreograaf Alain Platel maakt de voorstelling Wolf, op muziek van Mozart. Scheidend festivaldirecteur Ivo van Hove ensceneert De kruistochten (The Norman Conquest 1975) van Alan Ayckbourn.