Lekker decadent

In Leeuwarden is in museum Pincessehof tot en met 24 oktober 2004 de geestige tentoonstelling Lekker decadent! te zien met werk van studenten van de Design Academie in Eindhoven, internationale kunstenaars als Versace, Sipek en Sottsass en van onder anderen de Nederlandse vormgevers Hella Jongerius, Bas Wasmoeskerken, Joris Lamers en Marcel Wanders. Het tentoongestelde serviesgoed is afkomstig uit de 20ste en 21ste eeuw. Uit die laatste eeuw een passend decadent gerecht, dat de Engelse verslaggever Jennie Bond beschrijft in haar boek Reporting Royalty. Koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip werden tijdens een bezoek aan Boedapest uitgenodigd voor een eenvoudige picknick. De Hongaren maakten een aan het spit geroosterd kalf dat was gevuld met een kalkoen die was gevuld met een kip die was gevuld met een duif die weer was gevuld met kwarteleitjes. Eenvoudiger is een decadent gerecht van een eeuw eerder. De in Parijs woonachtige courtisane Cora Pearl gaf een diner. Van de hertog van Orléans leende zij een grote schaal met cloche waarop een heel wild zwijn paste. Aan het eind van het diner, waaraan talrijke aanbidders en ex-minnaars aanzaten, spoedde zij zich naar de keuken. Zij kleedde zich uit en nam plaats op de schaal. Haar kok decoreerde haar naakte lichaam met room en vruchtensausjes. In haar navel stopte hij een druif. De schaal, toegedekt met cloche, werd door twee bedienden naar de eetkamer gebracht. Na het optillen van de cloche klommen de aanwezigen opgewonden op tafel om Pearl schoon te likken. Een recept voor een decadent voorgerecht waar gasten van zullen opkijken: bananen gevuld met puree van kip. Snijd de kipfilet in stukjes en pocheer ze circa 10 minuten door en door gaar in bouillon of water. Pureer het vlees. Voeg crème fraîche en zout en peper toe en genoeg bouillon om er een stevige, pittige puree van de maken. De juiste hoeveelheid puree hangt uiteraard af van de grootte van de bananen. Snijd de bananen daar waar de vrucht een hoekige kant heeft met heel een scherp dun mes van boven tot beneden in. Haal het vruchtvlees uit de bananen. Vul de lege bananen met de puree. Vouw de banen zorgvuldig dicht zodat er niets te zien is. Leg op elk bord een banaan en drapeer aan de bovenkant een plukje veldsla.

    • Anne Scheepmaker