Le récital oublié (2 cd)

`Le recital oublié', de dubbel-cd met vergeten aria's uit het Franse operarepertoire, telt 29 nummers en dan zullen er vast nog wel wat Franse aria's zijn vergeten. Op een enkele uitzondering na is Franse opera uit, té Frans, dus horen we hier wat we nooit horen van Massenet, Thomas, Lalo, Meyerbeer en Bizet, gezongen door veelal beroemde zangers.

Ah! Je ris de me voir, de juwelenaria uit Gounods Faust (`Haaa! Ik lach bij het zien van mijn schoonheid in dees spiegel') die we kennen uit Kuifje, staat er helaas niet op. Maar die is dan ook niet vergeten, onsterfelijk gemaakt door Bianca Castafiore. Zelf lach ik bij het luisteren naar Jerry Hadley in Viens gentille dame uit La dame blanche van Boïeldieu, een festival van ongegeneerde hoge uithalen, hikjes en snikjes. En nog meer om de Enrico Caruso in een aria uit La Reine de Saba van Gounod, een opname uit 1916. Hoe konden we toch die opgeblazen pompeusheid vergeten?

82876 584152 RCA (BMG) ****

    • Kasper Jansen