Kuipers: slapen was een probleem

Het grootste probleem aan boord van een ruimtestation is volgens de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers toch wel slapen. ,,Je kan en wil niet slapen, want je wil voortdurend genieten van het feit dat je in een ruimtestation bent'', zei de astronaut in het Russische kosmonautencentrum Sterrenstad bij Moskou, enkele uren na zijn landing in Kazachstan. Ook dagelijkse bezigheden met stromend water, zoals tandenpoetsen en wassen, bleken in de ruimte niet zo makkelijk te zijn, vertelde de vermoeid ogende ruimtevaarder. De terugreis was een ,,fantastisch gebeuren''. De ruimtevaarder zei geen enkel moment bang te zijn geweest, omdat hij dit al zo vaak had geoefend. ,,Het moment dat de parachute openging bij de landing was een hele rare sensatie. Het leek wel kermis, want alles gaat om je heen draaien. Je bent helemaal niet meer het effect van gewicht gewend. Je slingert alle kanten op.'' Kuipers blijft nog twee weken in Moskou voor medisch onderzoek en om experimenten af te ronden.