Ja hoor, het is de weer de schuld van de moeders

In deze krant van 28 april stond een interview van Sheila Kamerman met klinisch psychologe en psychoanalytica Karola Lehnecke naar aanleiding van haar proefschrift De rol van moeder-zoon symbiose in perversie en zedendelinquentie. Het is natuurlijk onmogelijk om je aan de hand van een zo kort stuk een oordeel te vormen over de inhoud van een proefschrift. Twee dingen springen er uit: zedendelinquenten zijn vroeger veel gepest, en ze hebben een ongezond sterke band met hun moeder, op het incestueuze af.

Op de vraag: ,,Je wordt dus niet als zedendelinquent geboren, maar zedendelinquent gemaakt'', antwoordt Lehnecke: ,,Dat denk ik zeker.''

Het akelige gevoel bekruipt me dat ik dit eerder heb gelezen. Daar is de dominante moeder weer. Kregen moeders aanvankelijk ook niet de schuld van de homoseksualiteit of schizofrenie van hun kinderen in de schoenen geschoven?

    • Jenny Mateboer