In gunst VS, met moord

Twee jaar geleden kwamen bij een vuurgevecht met de Macedonische politie volgens de officiële lezing ,,zeven Pakistaanse terroristen'' om het leven. Gisteren werd toegegeven dat de Pakistani geen terroristen maar illegale immigranten waren en dat ze in maart 2002 koelbloedig zijn vermoord om de gunst van Amerika te winnen.

Een woordvoerder van de politie in Skopje maakte gisteren de resultaten bekend van een onderzoek naar het incident; ze zei dat zes mensen – drie voormalige politiemannen, twee leden van een speciale politie-eenheid en een zakenman – in staat van beschuldiging zijn gesteld wegens moord. ,,Dit was de daad van een zieke geest'', aldus de woordvoerder. ,,Ze hebben gewoon opdracht gegeven de zeven Pakistaanse mannen dood te schieten.''

Wie beschuldigd is, is niet gezegd, maar het zou gaan om onder meer de politiegeneraals Goran Stojkov en Boban Utkovski en ex-minister van Binnenlandse Zaken Ljube Boškovski.

Centrale naam in de zaak is die van Ljube Boškovski, indertijd minister in de door nationalisten gedomineerde regering. De ultra-radicale Boškovski heeft een grote rol gespeeld in de indertijd gestaag verslechterende relaties met de Albanese minderheid. Hij was de bedenker en oprichter van een beruchte militie, de fel anti-Albanese Leeuwen. Zij waren tot de tanden bewapend en werden uitsluitend door Boškovski gecontroleerd. Hun ontwapening in augustus vorig jaar is met grote problemen gepaard gegaan. Boškovski wilde zich onlangs nog kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen; dat kon alleen met een juridische truc worden voorkomen.

Boškovski zei dat de Pakistani werden doodgeschoten na een tip van ,,Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen'' dat ze met kalasjnikovs waren bewapend en dat ze de Macedonische agenten in een hinderlaag hadden gelokt. Inmiddels is gebleken dat de moordpartij in scène was gezet. De Pakistani waren naar Macedonië gelokt met de belofte van hulp op weg naar West-Europa. Ze werden ondergebracht in een flat in Skopje, vervolgens naar een dorp gebracht, omsingeld en vermoord.