Gelijkspel?

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil gelijke spelen in het voetbal afschaffen. Elk duel moet, bij een gelijke stand na negentig minuten, worden beslist door strafschoppen. Goed idee?

Edward Sturing, trainer van voetbalclub Vitesse, dat dit seizoen vijftienmaal gelijkspeelde in de eredivisie: ,,Het gelijkspel afschaffen? Graag! Wij hebben het record. Krijgen we dan na een gelijkspel ook drie punten? Ik zet vraagtekens bij het nemen van strafschoppen bij een gelijke eindstand. Of degene die het verdient dan ook wint, is de vraag. Als je toch iets wilt veranderen, probeer dan iets met een verlenging met sudden death, zoals in de beker. Maar ik weet niet of je gelijke spelen moet afschaffen. Niemand zit te wachten op een 0-0, maar een gelijkspel kan ook een mooie wedstrijd zijn. De vergelijking van Blatter met een kaartspel gaat niet op. Sport is geen kaartspel.''

Marcel Huijbens, topscorer basketbalclub Den Bosch en oud-international: ,,Ik kan me goed voorstellen dat ze wat willen doen aan die saaie gelijke spelen. Bij een wedstrijd hoort een winnaar. Voetbal is soms zo berekenend. Een maand voor het eind van het seizoen kan de kampioen al bekend zijn. Dat gebeurt in het basketbal nooit. Als een team meer wordt gestimuleerd om te winnen, komt dat het voetbal ten goede. Het systeem met drie punten voor een overwinning (was twee, red.) is wel aardig, maar onvoldoende om de spanning op te voeren. Ik weet alleen niet of het nemen van strafschoppen een goede oplossing is. Dat is een soort loterij. Om meer strijd te krijgen moet je regels verzinnen om het scoren makkelijker te maken. Basketbal kent een ander scoreverloop, daar is de kans op een gelijkspel veel kleiner. Logisch dat het is afgeschaft.''

Bert Goedkoop, bondscoach Nederlands volleybalteam: ,,Ik hoop dat Blatter hiermee beoogt het spel attractiever te maken. Maar beslissende strafschoppen zijn niet in de geest van het spel. Daar zit het publiek niet op te wachten. Je krijgt gekunstelde situaties. Probleem van het voetbal is dat er zo weinig doelpunten worden gemaakt. Er heerst de mentaliteit van per se niet willen verliezen. Ik ben blij dat ik in een sport werk waar altijd een winnaar uit een wedstrijd komt. Bij moderne sporten als volleybal of basketbal, waar veel wordt gescoord, zijn we gewend aan regelwijzigingen. Bij een conservatief bastion als voetbal is verandering moeilijker. De regelwijziging bij volleybal (ook als een ploeg niet serveert is elke score een punt, red.) heeft het spel sneller gemaakt. Het publiek is positief.''

Jacco Eltingh, oud-tennisprof en organisator tennisevenementen: ,,In een reguliere voetbalcompetitie is een gelijkspel een wezenlijk onderdeel. Maar bij toernooien, met een beperkt aantal wedstrijden, is het afschaffen van gelijke spelen goed. De Champions League is mede door het poulesysteem een gedrocht. Pas in de knock-out-fase zit er meer vuur in de wedstrijden. De mooiste insteek van voetbal is een doelpunt meer maken dan je tegenstander. Wedstrijden waar op resultaat wordt gespeeld en waar ploegen aan een 0-0 of 1-1 genoeg hebben, zijn niet leuk om naar te kijken.''

Ton Sijbrands, voetballiefhebber en meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen dammen: ,,Een onzinnig idee. Ik heb er als liefhebber geen moeite mee dat voetbalwedstrijden in een gelijkspel eindigen. Ik begrijp dat bij bekerwedstrijden beslissingen moeten vallen, maar het is onbevredigend om na elke wedstrijd strafschoppen te nemen. Daar heeft het Nederlands elftal wel ervaring mee. Strafschoppen zijn niet nodig. Voetbal is attractief genoeg. Ik ben ook tegen regelwijziging in het dammen om remises te voorkomen. Voor mensen die van dammen houden, is het spel attractief genoeg. De slotronde bij het laatste NK (na een gedeelde eerste plaats werd Kees Thijssen op basis van ingewikkelde regels aangewezen als kampioen, red.) was spectaculair, maar het was een loterij.''

    • Pieter de Vries