Failliet deel RDM maakt doorstart

Twee van de vier failliete onderdelen van RDM maken volgende week een doorstart. Het gaat om de defensiebedrijven RDM Submarines en RDM Technology. Hierdoor blijven 140 van de 390 banen behouden.

Het zittende management van de failliete RDM-onderdelen heeft hierover overeenstemming bereikt met de curatoren. Zij kopen de bedrijven voor een onbekend bedrag uit de failliete boedel van RDM, het conglomeraat van de zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Het personeel van de betrokken bedrijven kan maandag weer beginnen.

De defensie-activiteiten van RDM Technology gaan met 65 man verder onder de naam RDM Technology en Defence Systems. Het bedrijf maakt onder meer voor het Nederlandse leger het verkenningsvoertuig Fennek en het kanon Panzerhaubitze 2000.

RDM Submarines en de civiele activiteiten van RDM Technology gaan op in een nieuw bedrijf, Maatschappij de Maas, waar 75 mensen komen te werken. Beide nieuwe bedrijven blijven gehuisvest op het RDM-terrein op Rotterdam-Heijplaat. De 140 man die er nu aan de slag kan, is ongeveer de helft van het aantal mensen dat voor de faillissementen bij RDM Technology en RDM Submarines werkte.

Mogelijk kunnen er later meer werknemers terugkeren. Tegenover persbureau ANP zei RDM-eigenaar Joep van den Nieuwenhuyzen te verwachten dat nog ,,enkele tientallen'' oud-werknemers bij de doorgestarte bedrijven aan het werk kunnen. ,,Er is sprake van aanlopende orders waar we nieuwe werknemers voor moeten werven.'' Voor de twee andere failliete onderdelen van RDM, de Nederlandsche Verenigde Scheepsbouw Bureaus en Flycam, is nog geen oplossing gevonden. Hier werkten 100 mensen. Van den Nieuwenhuysen vroeg begin april uitstel van betaling aan voor de vier RDM-bedrijven omdat die tientallen miljoenen schuld hadden en verliesgevend waren.