Eenvoud is de basis van de oude keuken van Europa

Genoten heb ik van het artikel van Dirk Lambrechts over de `bureaucratische grootinquisiteurs uit Brussel' die de Europese volkskeuken bedreigen (Opinie & Debat, 24 april). De auteur zag kans heimwee naar de oude gerechten van Europa bij mij op te wekken. Je proefde de oude smaken en kon de goede aroma's van de kazen en keukens van een ver en vergeten verleden weer opsnuiven. Het is een indringende les die ons leert dat de waarheid en de waar hun hoogtepunt alleen in eenvoud bereiken.

Maar niet alleen op het gebied van voeding, ook in veel andere gebieden van ons leven lijkt de eenvoud en dús veel waarheid en waarden verloren te raken.

Intussen verbrokkelt de samenleving, omdat wij de moed niet hebben in de eenvoud de kern en de waarheid der dingen te hervinden.

    • Joop Ducrot