Dyslexie moet op jonge leeftijd onderkend worden

Het initiatief voor de `Wegwijsgids' met informatie over dyslexie valt te prijzen (NRC Handelsblad, 24 april). Maar in het desbetreffende artikel wordt ten onrechte het beeld geschetst dat scholen dyslexie niet signaleren. Ik heb zelf dyslexie en ervaar juist veel welwillendheid. Waar de scholen wel tegen aanlopen, is dat ze niet de financiële middelen hebben om kinderen te laten testen en vervolgens intensief te kunnen begeleiden. Wanneer je niet de juiste `diagnose' kunt stellen, kun je ook nooit een passende `behandeling' geven.

Nu ben ik gezegend dat mijn ouders wel de financiële middelen hadden om mij in groep 8 particulier te laten testen, waardoor mijn middelbare school (Stedelijke scholengemeenschap Nijmegen) wist waar bij mij de problemen zaten en mij, ondanks de beperkte middelen, goed heeft kunnen begeleiden. Ik pleit daarom voor meer middelen, zodat kinderen al jong getest kunnen worden en vervolgens de juiste begeleiding kunnen krijgen.

    • Alise de Jong