De rijkaard leeft zelfzuchtig voort

Het is nog niet eens zo lang geleden dat Cor Herkströter als Shell-topman bij toenmalig premier Wim Kok op de koffie kwam in het Torentje. Samen met Morris Tabaksblat en Kees van Lede vroeg hij om begrip voor de beloningen in het bedrijfsleven nadat de minister-president de zakenwereld van exhibitionistische verrijking beschuldigd had.

Deze week verdedigde ING-commissaris Wim Kok samen met zijn president-commissaris Cor Herkströter het nieuwe beloningspakket van ING-bestuurders waarbij de jaarinkomsten van de leden van de raad van bestuur met tientallen procenten stijgen.

Andere tijden. De paar miljoen gulden die Kok destijds op de kast kregen, zijn nu misschien het tekengeld van een gemiddelde topman. De bedragen groeiden, de perceptie ook. Volgens Kok is de loonsverhoging bij ING een `duivels dilemma', maar wel noodzakelijk.

Onder het kapitaal dat dinsdag op ING's jaarvergadering vertegenwoordigd was bevonden zich een kamerlid van de Socialistische Partij, pacifisten en de voorman van het CNV. Ook vergaderingen veranderen.

Gezagsdragers die zich de afgelopen jaren kritisch uitlieten over beloning in het bedrijfsleven komen tegenwoordig vooral uit de VVD. Toenmalig minister van Financiën Hoogervorst kapittelde KPN voor miljoenenbonussen omdat het volgens hem gebeurde in tijden waarin loonmatiging juist zo nodig is. Zijn opvolger Zalm vond de bonussen bij KLM – waar Kok overigens ook commissaris is – te royaal. Zalm wilde ,,rekening houden met maatschappelijk ongenoegen over exorbitante beloningen''. Ook van liberalen mag je niet meer te ver van het gemiddelde af bewegen. Nivelleren is nodig. KLM trok haar bonussen in, de Hartstichting ontslaat haar directeur omdat hij geen salaris wil inleveren.

Waarschijnlijk bevinden de grootste critici van te hoge topsalarissen zich onder de aandeelhouders. Maar tot nu toe hebben zij bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven weinig te vertellen als het gaat om de individuele beloning van bestuurders. Die stellen de commissarissen vast.

Op de internationale dag van de arbeid verzamelt de PvdA zich dit jaar in Haarlem. Op het programma van de jaarlijkse 1 meiviering staan uiteraard zingen (,,Ontwaakt, verworpenen der aarde. [...] De rijkaard leeft zelfzuchtig voort'') en debatteren. Maar ook wat eigentijdse lokkertjes: ex-Idol Hind geeft een optreden en liefhebbers van het televisieprogramma kunnen de finale van Idols vanaf 21.00 uur op een groot scherm volgen. Idolen zijn hot, the winner takes it all.

    • Jeroen Wester