Daara J: Boomerang

Dat hip-hop ook in Afrika populair is geworden, is logisch. Als vrouwen al het werk doen, rest er voor mannen niet veel meer dan elkaar eindeloos sterke verhalen te vertellen. Het Senegalese trio Daara J. beweert in de titelsong van deze cd dat rap eigenlijk een Afrikaans kind is dat opgroeide in Amerika en nu naar de moederschoot terugkeert. `Verpest' door een heleboel `vreemde' ideeën en gelukkig maar, want hierdoor heeft Boomerang een hoger melodisch gehalte dan veel andere hip-hop. Het door Sergent Garcia geproduceerde `Esperanza' is een mee-lalbare latin-deiner, `Exodus' past in het vakje reggae en `Hip Hop Civilization' met zangeres China heeft een hoog arrenbie-gehalte. Dat de teksten merendeels onverstaanbaar zijn is niet erg, dat geldt ook voor bijbel en koran. Daara J., door BBC 3 onderscheiden met een prijs, staat 5 mei op straat in Wageningen en treedt op 20 juni op in de Amsterdamse Melkweg.

WRASS 105

(Lc music) ***

    • Frans van Leeuwen