Cruiseschepen naar Rotterdam

De haven van Rotterdam zal dit jaar worden bezocht door zeven van de grootste cruiseschepen ter wereld, waaronder de Queen Mary 2 (21 juli) en de Westerdam (31 juli). De Westerdam is het dertiende luxe cruiseschip van de Holland America Line. Het schip is afgelopen weekeinde in Venetië gedoopt. Om de schepen te kunnen afmeren aan de Wilhelminakade moet de Nieuwe Maas ter hoogte van de kade worden verdiept van 10,65 meter naar 12,65 meter.

Deze zomer fungeren zowel de Queen Mary als de Westerdam als hotelschip tijdens de Olympische Spelen. De Westerdam, die beschikt over ruim 900 hutten en ruim 1.800 passagiers kan herbergen, is tijdens de Spelen afgehuurd door de Russische overheid en krijgt als speciale gast de Russische president Poetin aan boord. ,,Hij krijgt een hutje naast die van mij'', zegt de Nederlandse kapitein van het schip, de uit Arnhem afkomstige Dirk van den Berg. ,,Dan kunnen we klaverjassen.''

De Holland America Line (HAL) wil de banden met de voormalige thuishaven Rotterdam weer aanhalen. De HAL overweegt om weer een kantoor te openen in Rotterdam en wil de stad volgend jaar gebruiken als begin- en eindpunt van vijf Noord-Europese cruises naar de Scandinavische fjorden en de Baltische Zee. In totaal wil Rotterdam het aantal cruisevaarten volgend jaar opvoeren naar veertien. Vorig jaar trokken de twee cruiseschepen van de Holland America Line, de Oosterdam en de Rotterdam, in enkele dagen 200.000 dagjesmensen naar de Wilhelminakade. Ook dit jaar probeert Rotterdam weer iets van de glorie van de passagiersvaart van weleer te laten herleven.

    • Marc Serné