Bloedbad Thailand wordt `met bloed en tranen' vergolden

Het bloedige ingrijpen van de Thaise strijdkrachten tegen islamitische separatisten in het uiterste zuiden zal ,,met bloed en tranen'' worden vergolden. Dat heeft een islamitische organisatie in Thailand laten weten.

Het dreigement staat op een website van een separatistische organisatie – de Pattani Verenigde Bevrijdingsorganisatie – die jaren geleden is ontbonden, maar op het internet nog steeds actief is. In de boodschap wordt toeristen aangeraden niet naar het zuiden van Thailand te gaan; niet alleen de islamitische provincies in het zuiden maar ook een aantal noordelijker gelegen provincies, waar elk jaar miljoenen toeristen komen, zouden niet veilig zijn. ,,Het volk van Pattani is niet verantwoordelijk voor wat u daar kan overkomen'', zo wordt de toeristen gezegd. De eigen moslims worden opgeroepen zich te verzetten: ,,Staat op en vecht tegen de Siamezen, met alle middelen. Laat diegenen die in de Kreu-Sae de marteldood stierven, niet voor niets zijn gestorven.''

Het bloedbad van woensdag in Zuid-Thailand heeft 113 mensen het leven gekost – vijf Thaise militairen en 108 meest jonge moslims, die met kapmessen aanvallen op politieposten en militairen hadden uitgevoerd. Zij waren een gemakkelijke prooi voor de Thaise militairen, omdat die waren getipt over de aanval. Van de slachtoffers vielen er 32 in de stad Pattani, waar ze de historische Kreu-Sae moskee waren binnengevlucht toen hun aanval was afgeslagen.

Maleisië heeft gisteren een tijdelijke verblijfplaats aangeboden aan Thais die de roerige provincies in het zuiden willen ontvluchten. Premier Abdullah Badawi heeft dat gisteren in Kuala Lumpur gezegd. ,,De vluchtelingen zullen veilig zijn totdat de vrede terugkeert naar hun gebied'', zo zei hij. In Maleisië heeft het geweld van de Thaise strijdkrachten tot grote consternatie geleid. Vice-premier Najib Razak gaat volgende week met een regeringsdelegatie naar Bangkok voor opheldering over het bloedbad. De betrekkingen tussen het boeddhistische Thailand en het islamitische Maleisië staan onder druk sinds maart, toen Bangkok het buurland beschuldigde islamitische separatisten uit Thailand onderdak te verlenen.