Alleen een koper kan AC Parma redden

AC Parma kampt met een schuld van maar liefst 309 miljoen euro. Na de financiële ineenstorting van zuivelbedrijf Parmalat moet een nieuwe koper voorkomen dat de huidige nummer zes van Italië verdwijnt.

Op de officiële website van AC Parma wordt met geen woord gerept over de wankele financiële situatie die het voortbestaan van de voetbalclub uit de Serie A al maanden bedreigt. De werknemers van de in 1913 opgerichte vereniging zijn de sombere verhalen beu en houden zich alleen bezig met de verrichtingen op het veld. Morgen komt het al gedegradeerde Acona op bezoek in het stadion Ennio Tardini. De blauwgele formatie staat op een zesde plaats en strijdt nog altijd met clubs als Internazionale en Lazio Roma om een plek in voorronde van de Champions League. Maar als op zeer korte termijn geen nieuwe geldschieter of koper wordt gevonden, dan valt AC Parma sowieso af. Dan speelt de club alleen nog maar in de geschiedenisboeken een rol van betekenis in het internationale voetbal.

Zover is het nog niet. Deze week verklaarde een Italiaanse rechtbank dat de voetbalclub `insolvent' is. Daarmee werd voorlopig voorkomen dat AC Parma onder druk van de schuldenlast van maar liefst 309 miljoen euro direct bezwijkt. De club kan nu een beroep doen op een speciale wet die in het leven werd geroepen voor moederbedrijf Parmalat, dat zelf in december `insolvent' werd verklaard. Zo kunnen de schulden over een bepaalde periode uitgesmeerd worden, net als bij het ingestorte zuivelbedrijf dat jarenlang als hoofdsponsor op de shirts prijkte. Aan het einde van het vorige jaar werd een groot fraudeschandaal ontdekt bij de zuivelgigant.

De aandeelhouders van de voetbalclub stelden de curator van Parmalat, Bondi, in januari aan als voorzitter. Tot op heden slaagde Bondi er niet of nauwelijks in iets te doen aan de enorme schuldenlast van de club en werd AC Parma het 28ste bedrijf van de Paramalat Groep dat de status van `insolvent' opgelegd kreeg. Het bedrijf dat AC Parma vanuit het niets veranderde in een Europese subtopper, lijkt nu niet te kunnen voorkomen dat de club afdaalt naar een regionale competitie.

Tot 1990 telde AC Parma niet mee in het Italiaanse voetbal. Maar toen veertien jaar geleden onder leiding van coach Scala promotie naar de Serie A werd afgedwongen, begon het gouden tijdperk van de club die als uithangbord diende van Parmalat. AC Parma, dat ooit werd opgericht onder de naam Verdi Football Club, wist zich direct te plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi. In 1993 boekte de club uit het stadje met 170.000 inwoners het eerste grote Europese succes door in Wembley de Europa Cup II te winnen ten koste van het Belgische FC Antwerp. Een paar maanden later veroverde Parma de Europese Super Cup na een zege op AC Milan.

Het kampioenschap van Italië bleef echter de grote droom van de leiding van Parmalat. In het seizoen 1994/1995 was de club lang in een nek-aan-nekrace verwikkeld met Juventus, maar uiteindelijk pakte de club uit Turijn de titel. Als troost won Parma dat seizoen wel de beker van Italië en de UEFA Cup.

Parma speelde maar liefst twaalf seizoenen op rij Europees voetbal en wist sterren als Asprilla, Zola, Taffarel, Couto, Cannavaro, Inzaghi, Crespo, Buffon, Thuram, Stoitsjkov, Di Vaio, Nakata, Chiesa en Veron vast te leggen. In 1999 werd onder leiding van trainer Malesani opnieuw de UEFA Cup binnengehaald. Het laatste internationale succes.

De huidige coach Prandelli zag de ene na de andere ster vertrekken. En als de club wil overleven dan zal ook afscheid genomen moeten worden van doelman Frey, verdediger Ferrari en spits Adriano. Daar komt het vertrek van Prandelli zelf, die de laatste tijd wordt genoemd als opvolger van Marcello Lippi bij Juventus, waarschijnlijk nog eens bij.

AC Parma heeft nieuwe plannen. Ze willen als het Ajax van Italië een kweekvijver worden voor Italiaans talent dat dan later kan worden doorverkocht. Om de schuld van 309 miljoen euro weg te werken zullen heel wat voetballertjes opgeleid moeten worden.

    • Koen Greven