Alcohol lokt Finnen naar Estland

Duizenden Finnen zullen naar verwachting de komende dagen de grens met Estland oversteken om alcohol te hamsteren. Sterke drank is in Estland half zo duur als in Finland. Nu de Baltische staat bij de Europese Unie zit, kunnen Finnen in Estland nog goedkoper dan vóór 1 mei een voorraad alcohol inslaan, en vooral ongelimiteerd. De veerdiensten die de overtocht tussen Finland en Estland verzorgen, melden een verdubbeling van het aantal boekingen de eerste dagen van mei. Ze hebben hun dienstregeling aangepast voor de komende week. ,,Het is alsof heel Finland gek wordt'', zegt journaliste Anneli Roigas. ,,Vroeger werd ook al alcohol meegebracht uit Estland. Nu de beperkingen door het vrij verkeer van goederen zijn opgeheven, zal er meer alcohol verhandeld worden.'' Ook de Estse producenten hebben zich voorbereid op een toestroom van Finse kopers. ,,Er zijn gemakkelijk vervoerbare vaten voor honderd liter bier en speciale wodkakoffers waar vijf liter in kan'', aldus Roigas. ,,En om ervoor te zorgen dat de Finnen hun vracht veilig thuiskrijgen, wordt de wodka in plastic in plaats van glazen flessen verkocht.''