Zoete-aardappelpuree met rucola

De zoete aardappels die ik als kind at (tegen mijn zin), vond ik melig en wee tegelijk. Wij aten ze maar een paar keer per jaar, maar traditioneel wel elke Thanksgiving Day. Mijn moeder kookte ze eerst gaar, sneed ze in dikke plakken en schikte die dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal. Dan strooide ze er donkerbruine basterdsuiker over of goot er esdoornsiroop (veel) over en bracht ze verder op smaak met citroenraspsel en sap, gemberpoeder, paprikapoeder en zout. Hier en daar legde ze er een blokje boter op en zette de schotel een klein half uur in de oven. De smaak vond ik als kind veel te zoet en de structuur, daar kon ik echt niet tegen. Pas toen ik ontdekte dat er veel verschillende soorten en wel twee hoofdgroepen bestaan, heb ik weer zoete aardappels geprobeerd. De twee groepen worden onderscheiden door de structuur – een is `zacht' en de ander is `stevig'. Het vruchtvlees van de zachte wordt zacht en sappig na het koken en is meestal oranje van kleur. Het vruchtvlees van de stevige is melig en is meestal geel of wit. Als kind at ik de tweede soort. Nu ik het prachtige oranje, sappige vruchtvlees van de bataat ontdekt heb, heb ik een paar recepten verzonnen; hier is er alvast een.

Schil de zoete aardappel(s) en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een grote pan gezouten water, leg er het deksel op en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat in circa 15 tot 20 minuten gaar koken. Giet af. Voeg de boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met flink wat zout en peper.

Spoel de rucola, slinger hem droog en hak hem grof als de bladen groot zijn. Pel de knoflook en hak hem fijn of snijd hem in flinterdunne plakjes. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op een matig vuur. Doe er de rucola en knoflook in en bak onder regelmatig roeren tot de rucola net geslonken is en de knoflook zijn herkenbare geur afgeeft. Bestrooi met zout en peper. Schep de rucola en knoflook met de olijfolie door de aardappelpuree. Breng zo nodig op smaak met zout en peper.

Morgen: puree van kip

    • Kim Maclean