Zelfgekookte asperges

Iedereen heeft kookboeken thuis. Steeds meer kookboeken. Lijkt handig. Maar is het niet echt.

Want je moet het toch allemaal zelf doen. Het zelfkokend kookboek bestaat nog steeds niet.

Kookboeken bestaan wel al heel lang. Een van de allereerste verscheen in Frankrijk. Natuurlijk in Frankrijk. Het heette De Franse Kok. In het Frans: Le Cuisinier François. Geschreven door een beroemde kok die La Varenne heette. Dat was in 1651. Hij ging voor het eerst koken op de manier zoals er nu eigenlijk nog steeds wordt gekookt. Niet alles hoefde zoet te smaken, hij had aandacht voor het gebruik van groenten en hij stopte er ook niet zoveel specerijen in. Net zoals nu wilde iedereen graag koken zoals een Franse kok dat doet. Maar net zoals nu kon niet iedereen Frans lezen. Het boek werd vertaald. In het Engels, daarna nog in het Duits en Italiaans. Niet in het Nederlands.

Het recept dat hij gaf voor asperges is zo te gebruiken. En makkelijk. Bijna zelfkokend.

Je koopt negen witte asperges. Schillen en de onderkant eraf breken. In stukken van drie centimeter snijden. In de bakpan doe je een klont lekker roomboter. Daarin de asperges, bestrooid met fijngeknipte peterselie en bieslook. Vijf minuten zacht bakken. Vervolgens een kuipje crème fraîche erbij en wat zout en peper. De aspergebrokken op laag vuur langzaam gaar laten worden, in de room. Voor ze op tafel komen een beetje nootmuskaat erover raspen. Schreef La Varenne er nog bij. Dat is pas echt zeventiende-eeuws!

    • Philip Mechanicus