Wat doet die daktuin op de Petteflet?

Al sinds 1971 rijdt Pluk van de Petteflet met zijn rode kraanwagen door de hoofden van opeenvolgende generaties kinderen. Nu, na 35 jaar, is er opeens een vervolg: Pluk redt de dieren. Het is een reeks verhalen die Annie M.G. Schmidt eind jaren zestig voor Margriet schreef. Vorig jaar doken de originele illustraties van Fiep Westendorp op, en daarom kon Querido er nu een boek van maken. Wat een cadeau voor al die kinderen die steeds lachen als Dolly de Dikke Duif `iets' doet, zou je denken.

Pluk redt de dieren gaat vooral over het jongetje Spijtebijt dat is opgevoed door twee beren. Spijtebijt wordt snel driftig, gaat dan bijten en heeft daar meteen weer vreselijk veel spijt van. Op een dag veroorzaakt Spijtebijt een enorme ravage in de ondergrondse klimaatexperimentenkas van de Weerman: pinguïns belanden in de tropen en olifanten op ijsbergen. Pluk probeert ze met zijn kraanwagen weer naar hun eigen klimaat terug te brengen.

Het is dat we al zoveel van Pluk houden, en van zijn vrienden Meneer Pen, Aagje Helderder en Zaza de Kakkerlak, want nergens in dit boek (in dikte nog niet de helft van de Petteflet) worden hun karakters uitgewerkt. Bovendien zijn sommige voorstellingen voor bestaande Pluk-liefhebbers onnavolgbaar. Heeft de Petteflet een daktuin waar je aan tafeltjes met parasols koffie kunt drinken en taart eten? Huh? Waarom hebben we dat nooit eerder gezien vanuit Pluks torenkamer? En Aagje Helderder die in haar smetteloos roze jurkje spontaan gaat pootjebaden in een inktzwarte vijver? Hebben we het hier over dezelfde Aagje Helderder? De nieuwe personages Tante Pleeg (de pleegmoeder van Spijtebijt) en de Weerman komen nauwelijks uit de verf. De dialogen sprankelen niet zoals we gewend zijn en er is ook geen mooi opgebouwde verhaallijn: de dieren die Pluk moet redden ontmoet hij pas in het voorlaatste hoofdstuk.

Het is waarschijnlijk niet voor niets dat de schrijfster zelf deze verhalen nooit in boekvorm heeft uitgebracht. Al is het jongetje Spijtebijt een lekker dwars personage en wil je de prachtige illustraties van Fiep Westendorp niet missen.

In het Jip en Janneke-verhaaltje `Plaatjes knippen' liet Annie M.G. Schmidt de twee peuters de schaar in boeken zetten. Misschien geen gek idee.

Annie M.G. Schmidt: . Illustraties: Fiep Westendorp, 5+, Querido, 64 blz. €12,50 (vanaf 3 mei bij de meeste boekhandels)

    • Monique Snoeijen