Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage uit het Groningse Warffum waar vanmorgen na maanden van voorbereiding koningin Beatrix een bezoek bracht. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over het Hervormd Lyceum in Amsterdam West waar allochtone jongens en meisjes ouderwets les krijgen in de Nederlandse taal en cultuur. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Reportage over de viering van Koninginnedag in het plaatsje Winsum vlakbij de plaats Warffum waar de koningin een bezoek heeft gebracht. Verder komt de vraag aan de orde over hoelang Beatrix nog koningin zal blijven. Ned.3, 22.20-23.02u.

Welkom Europa. Rechtstreekse uitzending van een Europees televisieprogramma uit wisselend Berlijn en Warschau naar aanleiding van de toetreding van 10 nieuwe lidstaten tot de Europese Unie (EU). Het programma draait bijna geheel om klassieke, hedendaagse en traditionele muziek uit de nieuwe lidstaten. Ned.2, 22.55-0.35u.

DOCUMENTAIRE

Zigeuners van Cauberg. Over dompteurs die met ijzeren discipline in Limburg leeuwen, tijgers en olifanten africhtten om op te treden in circussen en speelfilms van MGM en Walt Disney. Gisteren door Guido de Vries in tv-vooraf besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

AMUSEMENT & KUNST

TV3. O.a. met cabaretière Sanne Wallis de Vries die bekendheid geniet door imitaties van koningin Beatrix. Ned.3, 19.35-20.03u.

Terug naar Oegstgeest. Tweede aflevering van een luchtige serie over literatuur behandelt het thema eenzaamheid in het boek. Onder andere aandacht voor Masterflity waarin eenzame mannen leren hoe zij een vrouw moeten versieren. Ned.1, 21.02-21.55u.

TV-show. Gesprek met het rijke echtpaar graaf en gravin d'Ornano in Parijs en met baron Thierry van Zuylen van Nyevelt op kasteel De Haar. Ned.2, 21.33-212.30u.

Factor: Het Eurocabaret. Naar aanleiding van de toetreding van 10 nieuwe landen tot de EU een compilatie van humor met de toonaangevende komieken uit die landen. Ned.1, 22.52-23.20u.

Queen Live At Wembley Stadium '86. Beste concert dat zanger Freddy Mercury met Queen heeft gegeven. O.a. met I Want To Break Free en Bohemian Rhapsody. Veronica, 22.55-1.00u.

FILM

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne screwball comedy. Pathologische leugenaarster Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Ongevraagd neemt ze haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde Dana Delany liet bouwen. Net5, 21.25-23.20u.

Les misérables (Bille August, 1998, VS/Engeland/Duitsland). Zoveelste, even trouwe als overbodige verfilming van roman van Victor Hugo. Met Liam Neeson als Valjean en Praag als het 19de-eeuwse Parijs. VRT, 21.35-23.44u.

The Untouchables (Brian de Palma, 1987, VS). De Palma herformuleert de geschiedenis van Elliot Ness (Kevin Costner) en zijn strijd tegen Al Capone (Robert de Niro) in een verhaal over onkreukbaarheid die zelden wordt ingegeven door morele overtuiging. Ook met Sean Connery, Andy Garcia. Yorin, 22.00-0.15u., met reclame.

Mrs. Brown (John Madden, 1997, Engeland). Standvastige Schot John Brown (Billy Connolly) staat anno 1864 koningin Victoria (Judi Dench), bekend als de Widow of Windsor, bij in haar verwerking van de dood van prins Albert. Genuanceerd historisch drama. Net5, 23.20-1.20u., onderbroken door reclame.

Intimacy (Patrice Chéreau, 2001, Fr./Eng./Duitsl./Sp.). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.35-1.30u.

La fille de son père (Jacques Deschamps, 2001, Frankrijk). Kleinschalige studie naar een vader-dochter-relatie. Bedrogen echtgenoot François Berléand doet alsof vaderloze, 18-jarige Natacha Régnier zijn buitenechtelijke dochter is. Ned.3, 23.50-1.15u.

RADIO

Kunststof. Schrijver Koos van Zomeren vertelt over zijn nieuwste boek De levende have, een standaardwerk over het leven van huisdieren, op de boerderij en in de natuur. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van dichter Ingmar Heytze besprekingen van de roman Lichtjaren (Stephan Enter) en de film Kill Bill II van Quentin Tarentino. In het het tweede uur fotograaf Matthijs Reppel, van wie zaterdag in Pulchri in Den Haag de tentoonstelling Onvoltooid verlangen wordt geopend. 747AM, 21.02-23.00u.