Stalin geen ereburger meer van Boedapest

De Hongaarse hoofdstad Boedapest heeft de vroegere dictator van de Sovjet-Unie, Joseph, Stalin zijn ereburgerschap van de stad ontnomen. De gemeenteraad heeft dat gisteravond unaniem besloten, heeft een woordvoerder vandaag meegedeeld.

Het stadsbestuur van Boedapest heeft een legale manier gevonden om Stalin van de lijst met ereburgers te schrappen, zei de gemeentelijke woordvoerder. In de unaniem aangenomen resolutie staat dat Joseph Stalin ,,afschuwelijke wandaden'' heeft begaan ,,tegen de menselijkheid, tegen Europa, Hongarije, het Hongaarse volk, Boedapest en zijn burgers''. De dictator ,,verdient het niet een van die burgers te zijn. ''

Josef Stalin, die in 1953 overleed, kreeg zijn eretitel in 1947, nadat Sovjettroepen de stad hadden bevrijd van de nazi's.

De communistische dictator, die in 1922 secretaris-generaal van de Communistische Partij werd, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen. Onder de slachtoffers van waren vele boeren die gedwongen werden gedeporteerd en vervolgens de hongersdood stierven.