Senaat van Italië steunt mediawet

Ook de Italiaanse Senaat heeft gisteren de omstreden mediawet aangenomen die de zakelijke belangen van premier Berlusconi zou dienen. De Italiaanse Tweede Kamer had dat eind maart al gedaan.

In de Senaat stemden gisteren 142 leden voor de wet, 91 stemden tegen en een senator onthield zich van stemming.

De stemming was het einde van anderhalf jaar intense politieke debatten, die werden aangewakkerd door beschuldigingen dat de nieuwe wet de mediabelangen van premier Silvio Berlusconi dient.

Het was gisteren de tweede keer dat het parlement akkoord ging met de omstreden wet. Na de vorige goedkeuring door beide kamers van de volksvertegenwoordiging weigerde president Ciampi de wet te tekenen. Volgens hem kon de wetgeving tot gevolg hebben dat er monopolies ontstaan in de media. De president vroeg het parlement daarom de wet, die volgens de oppositie de premier zakelijk bevoordeelt, opnieuw te onderzoeken. Uiteindelijk werd het wetsvoorstel met enkele wijzigingen weer ingediend. Nu de Senaat er opnieuw mee heeft ingestemd, kan president Ciampi de wet niet meer tegenhouden.

De wet is cruciaal voor Berlusconi, omdat de regelgeving het mogelijk maakt dat een persoon meer dan twee nationale zenders in bezit heeft. Het imperium Mediaset van de familie Berlusconi heeft drie commerciële zenders in handen en zijn positie als premier geeft Berlusconi ook macht over de staatszender RAI. Daardoor beheerst hij nu al bijna 95 procent van de televisie.