Rapport MI5 over terreur openbaar

MI5, de Britse binnenlandse veiligheidsdienst, geeft vandaag voor het eerst een openbare beoordeling van het risico op terreuraanslagen en advies om die te voorkomen.

Die gegevens waren vroeger nooit openbaar, maar zijn sinds vanochtend te lezen op een website van de dienst. Ze zijn vooral bedoeld om bedrijven te helpen het risico dat ze lopen te wegen. Bovendien wil MI5 bedrijven alert maken op het risico dat ze terroristen ongewild kunnen helpen.

Een top-tien met richtlijnen geeft daartoe een paar evidente adviezen, zoals het beoordelen van de fysieke kwetsbaarheid van een bedrijf, of het aanbrengen van veiligheidscamera's. MI5 raadt ook aan speciale procedures in te stellen voor de behandeling van post (,,Overweeg een postkamer op te zetten buiten het hoofdgebouw'') of screening van personeel (,,Zorg dat mensen die je in dienst neemt of op contract inhuurt zijn wie ze zeggen.'').

MI5 adviseerde vroeger alleen achter gesloten deuren en zelfs de naam van de directeur was geheim. De laatste jaren zoeken MI5 en de buitenlandse dienst MI6 meer de openbaarheid, onder meer met een website waar kandidaat-spionnen terecht kunnen. De recente, met veel publiciteit omgeven wervingscampagne heeft tot duizenden reacties geleid. Wie overigens hoopt op de nieuwe website gedetailleerde informatie over de werkwijze van MI5 aan de weet te komen, wordt teleurgesteld. De teksten op de website, die enkele uren na de openstelling door de drukte niet langer toegankelijk was, zijn in algemene en steriele termen opgesteld. MI5 heeft een ,,goed ontwikkeld gevoel voor de ernst van de terreurdreiging'', aldus MI5-chef Eliza Manningham-Buller, maar ,,de details van onze operaties moeten en zullen merendeels geheim blijven.''

Niettemin is wel duidelijk dat de dienst bedrijven vraagt om extra alert te zijn op een terreuraanslag die in voorbereiding is. Zo had een groep van acht Pakistaanse mannen die vorige maand werd opgepakt 500 kilo kunstmest in zijn bezit, potentiële grondstof voor een bom, die gestolen bleek van een boerenbedrijf op de grens van Engeland en Wales.

Website: www.mi5.gov.uk