Ramsj

Alberto Siliotti (ed.): Belzoni's travels. Gebonden, The British Museum Press 2001, van €60,– voor €24,90.

De Bengel Dordrecht (078–6399291)

`Narrative of the operations and recent discoveries within the pyramids, temples and tombs in Egypt and Nubia', luidt de volledige titel van deze heruitgave van een fameus reisboek uit 1820. Auteur is Giovanni Belzoni (1778-1823): een Engelsman van Italiaanse komaf die oorspronkelijk de kost verdiende als `sterke man' in een circus, naar Egypte vertrok om daar een hydraulische machine aan de man te brengen, en vervolgens uitgroeide tot een van de grootste ontdekkers en handelaren op het gebied van Egyptische oudheden. Mooi, op groot formaat uitgegeven boek. Bij Nayler & Co Den Haag ligt een ander opvallend reisboek in de ramsj: Sahara van Michael Palin, het verslag van de lange zwerftocht die Palin maakte door `the vast and merciless Sahara Desert'. Gebonden, van €35,18 voor €14,95.

Orlando Figes: Natasha's dance. A cultural history of Russia. Gebonden, Metropolitan Books 2002, van €35,– voor €13,95. Scheltema Amsterdam.

Het Martyrium Amsterdam

Uitvoerige, ruim zevenhonderd pagina's tellende culturele geschiedenis van Rusland, geschreven door de bekende Engelse historicus Figes die eerder naam maakte met A people's tragedy, een studie over de Russische Revolutie. Boek begint met de bouw van Sint Petersburg in de achttiende eeuw, en eindigt met een roerende toespraak van Strawinsky, gehouden toen hij in 1962, na een halve eeuw ballingschap, weer voet op Russische bodem zette. Standaardwerk, met een voorbeeldige index van 37 pagina's.

Paul Cartledge: The Greeks. Gebonden, BBC 2001, van €27,80 voor €8,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

Vlot geschreven boek over de klassieke Griekse beschaving, verteld aan de hand van vijftien biografische portretten: van Homerus tot aan Alexander de Grote, met daartussen hoofdstukken over onder anderen Sappho, Aspasia en Socrates. Bij De Slegte is te vinden: Symposium. Socrates' verdediging van Xenophon (in de vertaling van Michiel Op de Coul), twee geschriften waaruit Socrates naar voren komt als een sympathieke, gemoedelijke man, heel anders dus dan het `demonische' beeld dat Plato van de grote filosoof geeft. Van €16,95 voor €7,99.

Tobias Natter (ed.): Klimt's women. Gebonden, Dumont 2000, van €28,50 voor €13,50. De Slegte

Fraai boek over Gustav Klimt (1862-1918), gericht op de bijzondere vrouwenportretten die hij vanaf 1900 maakte, en op de vrouwen die model stonden voor dat werk. Ook aandacht voor vrouwenportretten van andere schilders uit die tijd, onder wie Hodler en Munch. Ook bij De Slegte: Henri Rousseau (1844-1910) van Götz Adriani, een prachtig overzicht van het eigenzinnige en sprookjesachtige werk van de Franse schilder. Gebonden, van €49,95 voor €14,99. Meer kunst bij Roelants Nijmegen: E.L. Kirchner. Seine Frauen, seine Modelle, seine Bilder van Gerd Presler. Van €44,90 voor €9,95.

Victoria Griffin: De minnares. Geschiedenis, mythe en waarheid over `de andere vrouw'. Paperback, De Bezige Bij 2001, van €20,– voor €8,99. De Slegte

`Ik ben een minnares. Met die uitspraak bedoel ik niet alleen dat ik op dit moment een verhouding met een getrouwde man heb, maar dat het spelen van de rol van ,,de andere vrouw'' in mijn leven een constant patroon blijkt te zijn. De mannen die ik aantrek zijn steevast al aan iemand anders gebonden', schrijft Griffin in een `persoonlijk statement' dat De minnares opent. Gedegen historische studie waarin diverse spannende typen minnaressen aan bod komen.

James Thorpe: The Gutenberg Bible. Landmark in learning. Gebonden, Huntington Library 1999, van €14,10 voor €8,–. De Boekenmarkt

Liefdevol gemaakt boekje, gewijd aan de beroemde Gutenberg Bijbel. De publicatie van de bijbel in 1455 betekende het begin van de boekdrukkunst, en had een ware explosie aan gedrukte boeken tot gevolg. In 1500 waren er al veertigduizend in Europa verschenen (met een totale oplage van tien miljoen), vervaardigd op de persen van maar liefst 1.120 drukkerijen. Gutenberg was ook verantwoordelijk voor het eerste gedrukte nieuwjaarskaartje (jaarwisseling 1454/55): `Eyn gut selig nuwe Jar'.

Patricia Gosling & Fitzroy Nation: Amsterdam wereldstad. Een culturele gids. Paperback, Vassallucci 2001, van €14,50 voor €5,90. Steven Sterk Utrecht

Aardige gids, waarbij het woord `culturele' in de titel betrekking heeft op de vele etnische bevolkingsgroepen die de laatste dertig jaar het straatbeeld in Amsterdam mede zijn gaan bepalen: Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen en Afrikanen uit bijvoorbeeld Ghana. Alle groepen krijgen een eigen hoofdstuk (met informatie over feestdagen, culturele evenementen, eethuizen, etc.), aangevuld met een hoofdstuk over `joods Amsterdam'. Ook bij Steven Sterk: 100 uitzichten op Amsterdam, onder redactie van Kester Freriks, een boek waarin honderd Amsterdamse schrijvers en dichters hun uitzicht beschrijven. Enkele namen: Oek de Jong (Keizersgracht), Maria Stahlie (Van Woustraat) en Simon Vinkenoog (Sarphatistraat). Van €13,95 voor €5,–

    • Henk Lagerwaard