Politie Jakarta en radicale moslims slaags

In Jakarta werd vandaag de radicale moslimgeestelijke `meester Abu' vrijgelaten. En meteen weer opgepakt.

Jonge, in het wit geklede getrouwen van ustadz (meester) Abu Bakar Ba'asyir hielden al dagen de wacht voor de poort van de Salembagevangenis in Centraal-Jakarta. Om hem af te halen als hij vandaag, de dag dat zijn onlangs verkorte straf zou aflopen, vrij zou komen. Maar ook om te voorkomen dat hij daarna opnieuw zou worden opgepakt.

De politie had namelijk laten weten `nieuwe bewijzen' te hebben tegen de radicale geestelijke, die van terrorisme wordt verdacht. Deze week deed de politie een vergeefse poging de man in de gevangenis te ondervragen. Meester Abu (65) zweeg, want hij beschouwt de politie als `loopjongens van de Amerikanen' en is ervan overtuigd dat zij alles wat hij zegt tegen hem zullen gebruiken. Vandaag, zo besloot de politie, zou de ontslagen gevangene als verdachte worden aangehouden.

Die operatie verliep bepaald niet vlekkeloos. Om 5 uur vanochtend, voor het eerste daglicht, verschenen enkele pelotons oproerpolitie met een waterkanon voor de Salembagevangenis. Honderden wakende militanten van de Raad van Indonesische Mujahedin (MMI), een koepel van radicale moslimorganisaties waarvan Ba'asyir tijdens zijn gevangenschap voorzitter bleef, versperden hun de weg. Meester Abu's getrouwen werd gelast de gevangenispoort vrij te maken. Toen zij geen aanstalten maakten werden ze bestookt met krachtige waterstralen. Daarop brak een kleine veldslag uit. De politie werd bekogeld met stenen en molotovcocktails, voerde enkele charges uit en gebruikte traangas. De krachtmeting duurde anderhalf uur, waarbij aan beide kanten tientallen gewonden vielen, van wie er twee beide moslimmilitanten bewusteloos werden afgevoerd. Volgens M. Assegaf, een van Ba'asyirs advocaten, had de oude meester de veldslag via een tv-toestel gevolgd en besloot hij gevankelijk mee te gaan met de politie om verder bloedvergieten te voorkomen. Om 7 uur verscheen hij aan de, intussen vrijgemaakte, poort en werd hij in een auto afgevoerd naar het landelijke hoofdkwartier van de politie. Een politiewoordvoerder zei te betreuren dat een en ander was gepaard gegaan met geweld, maar ,,het recht moest zijn loop hebben'.

Over de rechtmatigheid van Ba'asyirs jongste aanhouding lopen de meningen uiteen. Zijn advocaten zeggen dat iemand niet tweemaal voor dezelfde feiten kan worden berecht. De politie beweert over nieuw bewijs te beschikken, onder meer een schriftelijke verklaring van Filippijnse moslimterroristen waarin Ba'asyir de leider wordt genoemd van het regionale terreurnetwerk Jema'ah Islamiyah (JI), wat zou aantonen dat hij een terrorist is. Als dat kan worden bewezen valt deze nieuwe zaak onder de terreurdecreten van 2002 en kan meester Abu ter dood worden veroordeeld.

Vervolg INDONESIE: pagina 6]

INDONESIE

De VS waren 'diep teleurgesteld'

[vervolg van pagina 1]

In de zaak die vorig jaar tegen Abu Ba'asyir diende, was geen sprake van terreur, maar van samenzwering tegen de staat en ontduiking van de immigratiewet. Tijdens het proces kon niet worden aangetoond dat Ba'asyir amir (leider) is van JI.

Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot vier jaar. Dat werd in hoger beroep drie jaar en die straf werd vorige maand door de Hoge Raad nog eens gehalveerd.

Ba'asyir zegt nu dat de Indonesische politie ,,slaafs uitvoering geeft aan instructies uit de Verenigde Staten'.

Dat is niet eenvoudig te bewijzen en, als het al waar is, zullen de Amerikanen noch de Indonesische hermandad het ooit toegeven. Feit is dat de Verenigde Staten meteen nadat de Hoge Raad had uitgesproken dat Ba'asyir vandaag in vrijheid moest worden gesteld, uiting gaven aan hun ,,diepe teleurstelling'.

De Amerikanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge, zei dat de radicale godsdienstleraar ,,diep en intensief betrokken is bij de voorbereiding en uitvoering van terreurdaden' en opnieuw terecht diende te staan. De toenmalige superminister van Veiligheid – nu presidentskandidaat – Susilo Bambang Yuhoyono reageerde dat ,,onze inspanningen om het terrorisme aan te pakkern niet aan intensiteit zullen inboeten'.

Twee weken later repte het hoofd van de Indonesische politie, generaal Da'i Bachtiar, voor het eerst van `nieuw bewijs'.

De zaak-Ba'asyir ligt heel gevoelig in Indonesië, dat de grootste moslimgemeenschap ter wereld herbergt. Radicalen als hij zijn verre in de minderheid, maar de manier waarop hij de afgelopen twee jaar is aangepakt, valt ook zeer slecht bij de gematigde hoofdstroom van de Indonesische moslims.

    • Dirk Vlasblom