Pas verschenen: Non-fictie

Remco Raben en Max de Bruijn (red.) The World of Jan Brandes 1743-1808. Drawings of a Dutch traveller in Batavia, Ceylon and Southern Africa.

Waanders/Rijksmuseum, 543 blz. €79,50

Een uitgebreid onderzoek resulteerde in een doorwrocht lees- en kijkboek met 198 gereproduceerde tekeningen en aquarellen van de Hollandse dominee Jan Brandes, die zowel in Kaapstad en Batavia als op Ceylon flora en fauna, rituelen en straattaferelen vastlegde.

Richard A. Clarke: Tegen alle vijanden. Hoe Amerika Al-Qaeda onderschatte. Vertaald door Hans van Cuylenborg e.a. Bert Bakker, 350 blz. €17,95

Terrorisme expert Clarke beschrijft de paniek die op 11 september 2001 in het Witte Huis uitbrak, de gebrekkige aanpak van de regering, de fixatie op Saddam Hussein en het Iraakse fiasco. `Clarkes herinneringen geven een filmisch beeld van hoe het Witte Huis onder spanning regeert', aldus Marc Chavannes (Boeken, 02.04.04).

Irene van der Linde en Nicole Segers: Het einde van Europa. Ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens.

Lemniscaat, 428 blz. €37,50

Vijfduizend kilometers lang is de nieuwe oostgrens van Europa. Journaliste Van der Linde en fotografe Segers reisden die af en rapporteerden in tekst en beeld over hun ontmoetingen met rendierherders, boeren, smokkelaars en grenswachten.

Koos van Zomeren: De levende have. Een modern bestiarium.

De Arbeiderspers, 430 blz. €25,–

Van Zomeren bundelde korte stukjes over de verhouding mens-dier. Hij houdt bespiegelingen over de mokkende kat, de stadsduif, de Zuidlaarder paardenmarkt en de gestoordheid van de fitis. Bij alle stukjes een tekening van Ine Hendriks.