`Papa zero alfa ecco!'

Vanaf de aarde zegt iemand: ,,Space Expo wil praten met André Kuipers, over?'' En André antwoordt: ,,Ja hoor, ik kan je horen, ga je gang, over!''

`Space Expo calling for André Kuipers, over?' ,,Yes I can hear you, go ahead, over!'' Dit is nou speciale radiotaal.

Na een heleboel geruis en gekraak was dit het eerste wat bijna honderd kinderen van zes basisscholen uit België en Nederland afgelopen zaterdag in ruimtevaartmuseum Space Expo van astronaut André Kuipers hoorden.

Het lijkt heel vreemd: praten met iemand die vierhonderd kilometer boven onze hoofden in een ruimtestation rondzweeft. Maar met een reuze-antenne, een draad, een radiotoestel en andere technische snufjes kan het. Radiocommunicatie heet dat. Achttien kinderen van de scholen schreven een heel bijzonder verhaal of maakten een mooie tekening en wonnen daarom de Zeg het ISS- wedstrijd. Zij mochten met een echt ruimtepak aan met André kletsen.

,,Mijn naam is Cynthia, is er tijd in de ruimte?'' vroeg een meisje. André antwoordde dat er een speciale ruimte-tijd is die twee uur voorloopt op de aarde-tijd. Hij had dan ook net ontbeten. Volgende vraag. ,,Is een ruimtepak erg warm?'' ,,Nee hoor'', vertelde André, ,,want er zitten luchtgaten in.''

Iedereen in Space Expo was een beetje zenuwachtig. De meneer die het radiocontact moest maken, Gaston Bertels, maar ook de kinderen. Ze hadden de dag ervoor nog geoefend. Niet te zacht praten, niet te snel. De antenne bovenop het dak van Space Expo buigt namelijk niet mee met de ronding van de aardbol en dus werkt het alleen als André's logeeradres boven de horizon vliegt. André doet er tien minuten over om van de ene kant van de horizon naar de andere kant te vliegen, dus in tien minuten moest het allemaal gebeuren.

Op het scherm tegen de muur was precies te zien dat André eraan kwam. ,,Hij is nu boven Cuba, daar is het nog donker. Over twintig minuten is hij hier!'' waarschuwde Gaston Bertels. Er kon nog van alles misgaan. ,,De apparaten kunnen stukgaan, of André kan toevallig met iets anders bezig zijn'', vertelde Gaston. Allemaal zorgen om niks, want het lukte.

,,Het was heel spannend, ook omdat er zoveel mensen in de zaal zaten'', zegt Sophia, 10 jaar. Rik van 13 vond het leuk en spannend tegelijk. Hij vroeg aan André of de ruimte er van dichtbij hetzelfde uitziet als op televisie. Het antwoord heeft hij niet zo goed verstaan.

André's vader en moeder waren er ook. Die vonden het natuurlijk erg leuk om hun zoon te horen. Net of hij niet zo ver weg is. Vrijdag zit het er voor André alweer op. Dan landt hij 's ochtends vroeg in Kazachstan. Zijn ouders kunnen hem dus weer live zien. Hij is tien dagen weg geweest.

Het was geen luie vakantie. Eerst speelde André voor ruimte-taxichauffeur. Met de Sojoez-raket bracht hij de nieuwe bemanning naar het ruimtestation. Omdat hij toch in de ruimte was, heeft hij meteen een heleboel proefjes gedaan, met sla-zaadjes bijvoorbeeld. Wie wil nou niet zo'n spannende baan? Sophia: ,,Het lijkt me erg cool in de ruimte, maar astronaut worden... nee, ik kijk liever televisie!''

Je kunt alle vragen en antwoorden horen op www.zeghetiss.nl

    • Lotte de Wit