Olympische missie eindigt in ziekenhuis

Nederland ontbreekt deze zomer bij het olympisch bokstoernooi in Athene. Hüsnü Koçabas, Nederlands beoogde deelnemer aan de Spelen, moest gisteren zijn gevecht bij het olympisch kwalificatietoernooi in Baku staken op last van de scheidsrechter, en belandde in het ziekenhuis van de hoofdstad van Azerbajdzjan na een ongelukkige maar pijnlijke botsing met zijn tegenstander, de Pool Mariusz Koperski.

Gevolg was een zwaar beschadigde onderlip, die aan de binnen- en de buitenkant met liefst 28 hechtingen moest worden gedicht. ,,Ongelooflijk, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt'', verzuchtte Koçabas' trainer-coach Hennie Mandemaker, al vele jaren de steun en toeverlaat van de 24-jarige lichtgewicht (tot 60 kilo) uit Den Bosch. ,,Hüsnü is nog nooit ernstig geblesseerd geweest. Juist in het belangrijkste toernooi van zijn loopbaan overkomt hem dit. Het is onvoorstelbare pech.''

Het olympisch kwalificatietoernooi in Baku was voor de Nederlander van Turkse afkomst, die streed voor zijn laatste kans, voortvarend begonnen. Na een vrije loting stuitte hij gisteren in de kwartfinales op de Poolse kampioen Koperski, van wie hij eind vorig jaar in Kopenhagen nog had gewonnen. Na een rustige openingsronde sloeg het noodlot evenwel toe. ,,Van opzet was absoluut geen sprake'', wist Mandemaker. ,,Het was een zeldzaam ongeluk in de ring.''

Koçabas, die door de vele hechtingen in zijn lip, mond en wang moeizaam kan eten, drinken en praten, wil snel terug naar Nederland. ,,Er moet zo snel mogelijk een goede arts naar de wond kijken'', zei Mandemaker, die schrok van ,,de Middeleeuwse toestanden'' in het hospitaal. ,,Het gevaar bestaat dat Hüsnü een infectie heeft opgelopen.''

De sportschoolhouder en oud-bokser uit Brabant rekent ,,erop dat Hüsnü blijft boksen, deze geweldige domper ten spijt.'' De uitschakeling van zijn pupil betekent dat Nederland opnieuw ontbreekt bij het olympisch bokstoernooi. In Barcelona (1992) was Oranje voor de laatste keer in de boksring van de partij. Eerder dit voorjaar strandden de olympische campagnes van zowel Dimitri Serdjoek als Wendell Roche. De laatste kreeg van de Nederlandse boksbond al geen toestemming meer om naar Baku te reizen.