Nachtfeesten verlopen overal rustig

De viering van Koninginnedag is tot nu toe overal rustig verlopen. In Den Haag waren geen incidenten tijdens de door circa 150.000 mensen bezochte KoninginneNach en ook in Amsterdam, waar voor het eerst sinds 1996 's nachts mocht worden gefeest, deden zich geen bijzonderheden voor.

De belangstelling om op 30 april feest te vieren in Amsterdam lijkt terug te lopen. Het centrum stroomde vanmorgen langzaam vol, aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. In voorgaande jaren trok de hoofdstad op Koninginnedag vele honderdduizenden bezoekers, wat in 2001 tot grote chaos leidde rondom Amsterdam CS.

De afgelopen dagen circuleerden op verschillende sites op internet het bericht dat radicale islamieten de feestdag zouden gebruiken om in Amsterdam een aanslag te plegen bij het Centraal Station en op het Museumplein. Ook op middelbare scholen en in moskeeën werd dit gerucht verspreid. Dat vertelde een aantal mensen gisteren voor radio Noord Holland. Een Marokkaanse meisje zei dat zij en andere islamitische meisjes ,,door islamitische mannen in witte gewaden'', waren gewaarschuwd niet naar de stad te gaan omdat er een aanslag zou komen. Zij zei voor de radio dat ze inderdaad niet naar Amsterdam zou gaan.

De politie heeft de herkomst van de berichten en de e-mails met deze inhoud onderzocht. ,,Maar we hebben niets aangetroffen dat een negatief reisadvies naar Amsterdam rechtvaardigt'', aldus de woordvoerder. Er zijn geen extra maatregelen getroffen door de politie en ook de spoorwegen zijn niet in staat van verhoogde paraatheid gebracht.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben recente bommeldingen wel gezorgd voor meer praktijkervaring om stations te ontruimen. Maar het aantal treinreizigers naar Amsterdam was vanochtend normaal voor Koninginnedag, aldus de woordvoerder van de Spoorwegen. ,,Het lijkt misschien dat de treinen minder vol zijn, maar dat komt omdat we extra capaciteit hebben ingezet''.

In de metrostellen die richting binnenstad rijden, zat daarentegen rond een uur of negen bijna niemand. Volgens de verkeersleiding van het gemeentelijke vervoerbedrijf van Amsterdam (GVB) was het vanochtend ,,vrij rustig overal''. Om 10.30 gaven videobeelden bij het Centraal Station aan dat het ,,wat drukker'', werd. Dat zegt een woordvoerder van het GVB.