Microsoft en Brussel staan op scherp

De zenuwenoorlog tussen de Europese Commissie en Microsoft woedt door. Beide partijen gaven gisteren een schot voor de boeg, een voorproefje van de bittere strijd die komen gaat, wanneer het Europese Hof het beroep van Microsoft zal behandelen tegen de veroordeling wegens misbruik van marktdominantie. Microsoft noemde de uitspraak van het Europese Hof in een heel andere mededingingszaak daarom een ,,dodelijke klap'' voor de Europese Commissie. De woordvoerster van eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) toonde zich op haar beurt juist ,,tevreden''.

Het Hof bepaalde gisteren dat een dominante onderneming slechts in ,,uitzonderlijke omstandigheden'' kan worden gedwongen om materiaal waarop zij auteursrecht heeft, aan andere bedrijven af te geven. Het ging om een zaak in Duitsland van het bedrijf IMS Health, dat een informatiesysteem heeft ontwikkeld voor de verkoop van farmaceutische en gezondheidsproducten.

In de zaak-Microsoft heeft de Europese Commissie bepaald dat Microsoft interface-codes moet prijsgeven om concurrenten op de markt voor servers (computers in kantoornetwerken) een kans te geven, zodat hun producten moeten kunnen `praten' met besturingssysteem Windows van Microsoft.

Volgens het Hof kan de weigering van een bedrijf om gepatenteerd materiaal in licentie te geven alleen in ,,uitzonderlijke omstandigheden'' als misbruik worden gekenmerkt: als concurrenten door de weigering niet in staat zijn nieuwe producten en diensten op de markt te brengen waarnaar potentiële vraag bestaat; als door de weigering van een licentie alle concurrentie op de relevante markt wordt geëlimineerd; als de weigering niet door een `objectieve overweging' kan worden gerechtvaardigd.

Microsoft betoogde gisteren in een verklaring dat er geen sprake is van nieuwe producten van concurrenten, omdat het bedrijf soortgelijke producten maakt. Bovendien is volgens Microsoft niet alle concurrentie geëlimineerd. De woordvoerster van Monti zei gisteren dat producten van concurrenten zich in ,,veel aspecten'' wel onderscheiden van die van Microsoft, bijvoorbeeld op snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid. ,,En godzijdank hebben we in het geval van Microsoft ingegrepen op een moment dat er nog tijd over is om de mededinging in deze markt te redden.''