`Medewerker van Cheney onthulde naam CIA-agente'

Chefstaf Lewis `Scooter' Libby van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney is mogelijk de persoon geweest die vorige jaar de identiteit van een CIA-agent heeft laten uitlekken. Dat stelt de voormalige ambassadeur Joseph Wilson in een nieuw boek waarin in gaat op de rol van het Witte Huis bij het ontmaskeren van de positie van zijn eigen vrouw, de voormalige CIA-agent Valerie Plame.

In zijn boek `The Politics of Truth', dat vandaag uitkomt en waar de Amerikaanse krant The Washington Post de hand op heeft gelegd, beticht Wilson vice-president Cheney van het aanzwengelen van ,,een serie gebeurtenissen'' die uiteindelijk hebben geresulteerd in ,,landverraad''. Op het onthullen door mensen met een hoge `security clearance' van de identiteit en bronnen van medewekers van veiligheidsdiensten staat maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Woordvoerders van de Amerikaanse president George Bush hebben eerder de betrokkenheid van Cheney of anderen in het Witte Huis van de hand gewezen. Maar ook president Bush zei vorig jaar september dat hij de kwestie zeer ernstig opvat. Eventuele daders zouden ontslag krijgen, maar van het onderzoek dat naar de zaak wordt gedaan, zijn nog concrete resultaten bekend.

Het lekken naar de media over de positie van Wilsons echtgenoot had vorig jaar plaats, vlak nadat Wilson op de opiniepagina van The New York Times onthulde dat hij in opdracht van de CIA naar het Afrikaanse Niger was gereisd en daar had vastgesteld dat het hoogst onwaarschijnlijk was dat Niger uranium aan Irak had verkocht. President Bush had in zijn State of the Union-toespraak, voorafgaand aan de oorlog in Irak, juist gezegd dat ,,Saddam Hussein recentelijk aanzienlijke hoeveelheden uranium heeft getracht te kopen in Afrika''.

Dat argument diende vooral om aan te tonen dat Irak op korte termijn zou kunnen beschikken over kernwapens – een belangrijke rechtvaardiging van een aanval op Irak.

In zijn boek noemt Wilson, die waarnemend ambassadeur was in Irak onder de eerste president Bush, ook de naam van de Irakees die in 1999 contact zocht met Niger om te praten over handel – een ontmoeting die later door de CIA werd geïnterpreteerd als een poging van Irak om verrijkt uranium te kopen van dat land.

De persoon in kwestie blijkt Mohammed Saeed Sahhaf te zijn geweest, de toenmalige Iraakse minister van Informatie. CIA-directeur George Tenet heeft later erkend dat nooit is hardgemaakt dat Irak ook daadwerkelijk met Niger heeft gesproken over uranium. Ook het Witte Huis voelde zich uiteindelijk genoodzaakt de gewraakte Afrika-passage uit de State of the Union toespraak van Bush te herroepen.