Martelingen en misbruik door leger VS in Irak

Het Amerikaanse leger overweegt vervolging van de brigade-generaal die verantwoordelijk is geweest voor de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, waar Amerikaanse militairen Iraakse gevangen hebben misbruikt. De Amerikaanse televisiezender CBS toonde woensdag foto's waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen gevangengenomen Irakezen vernederen en mishandelen.

Op de beelden, die in handen zijn gekomen van het programma `60 minutes II', staan lachende Amerikaanse militairen naast naakte Irakezen die worden gedwongen boven op elkaar te gaan staan of seksuele handelingen te simuleren. Op het lichaam van één van gevangenen staat een scheldwoord geschreven. Een andere foto toont een man met een zak over zijn hoofd die op een doos staat. Aan zijn handen zijn draden vastgemaakt. Hem zou verteld zijn dat hij werd geëlektrocuteerd als hij van de doos zou vallen. De foto's zijn eind vorig jaar gemaakt.

De berichten over martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis, onder de Iraakse president Saddam Hussein een plek waar op grote schaal werd gemarteld en executies werden uitgevoerd, waren deels al bekend, maar de foto's zijn nieuw. Het leger heeft vorige maand zes militairen van de 800ste brigade van de militaire politie beschuldigd van misbruik en martelingen in Abu Ghraib. Ze werden in januari aangeklaagd wegens handelingen die zij in november en december vorig jaar op twintig gevangenen hadden verricht.

Het leger onderzoekt nu of een aanklacht kan worden ingediend tegen brigade-generaal Janice Karpinski. Maar, aldus een militaire woordvoerder in Bagdad, ,,mogelijk wordt vastgesteld dat haar geen blaam treft''. Karpinski is eerder dit jaar, als onderdeel van de troepenrotatie, teruggekeerd naar de Verenigde Staten. In de VS zelf is relatief weinig aandacht besteed aan de beelden van het misbruik van de Iraakse gevangenen. Woordvoerder Mark Kimmitt van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak zei tegenover CBS evenwel dat ,,als we niet in staat zijn het goede voorbeeld te geven van hoe mensen met waardigheid en respect behandeld moeten worden, dan kunnen we niet van andere landen verwachten hetzelfde te doen tegenover onze soldaten''.

De Britse premier Tony Blair heeft vandaag laten weten ontzet te zijn over de foto's.