Justitie vervolgt top van Landis

Justitie gaat de volledige raad van bestuur en raad van commissarissen van het failliete automatiseringsbedrijf Landis vervolgen. Het openbaar ministerie (OM) verdenkt de top van belastingfraude met personeelsopties. Hierbij zouden overeenkomsten zijn vervalst om minder belasting af te dragen.

Justitie doet al langer onderzoek naar malversaties bij Landis. Een woordvoerder van het OM bevestigde vanochtend in Het Financieele Dagblad dat er een vervolgbeslissing is genomen. Het parket in Den Haag was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

Bij Landis werden zowel bestuurders als commissarissen met opties beloond. Opties zijn kooprechten op aandelen tegen een van te voren vastgestelde prijs, de koers van de uitgiftedatum. Het OM verdenkt de Landis-top ervan dat er bij het toekennen van de opties valsheid in geschrifte is gepleegd. In een aantal gevallen zou de uitgiftedatum van de opties zijn vervroegd, op een moment dat de aandelenkoers lager was. Door de antedatering werden de opties meer waard zonder dat hierover extra belasting werd afgedragen.

Binnenkort zal er een eerste zitting plaats hebben in de zaak. Inhoudelijke behandeling van de zaak wordt later dit jaar verwacht. Onder de verdachten bevindt zich bestuursvoorzitter Paul K. en de commissarissen Adriënne V. en Cees de la H.

Juni vorig jaar heeft de FIOD-ECD in het kader van het onderzoek naar Landis negen mensen van Landis gehoord, waarvan enkelen langer dan zes uur zijn vastgehouden. Eén verdachte werd toen anderhalve dag vastgehouden.

Naast de vervolging door Justitie onderzoekt de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof de gang van zaken bij Landis, dat twee jaar geleden failliet ging. Het onderzoek naar wanbeleid is verzocht door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB, die Landis onder meer beticht van onjuiste informatieverstrekking en misleiding, wil weten wat zich precies achter de schermen heeft afgespeeld. De rol die de raad van bestuur heeft gespeeld, staat hierbij centraal.