Jeugd van Ajax en Feyenoord naar stadions

De competitiewedstrijden van alle jeugdelftallen van Ajax en Feyenoord worden uit veiligheidsoverwegingen alleen nog afgewerkt in de Amsterdam Arena en De Kuip en niet zoals in het verleden op De Toekomst of Woudestein in Rotterdam. Hetzelfde geldt voor de duels van de beloftenteams van beide voetbalclubs. Daartoe is besloten na topberaad tussen de twee aartsrivalen naar aanleiding van de ernstige rellen bij de wedstrijd Jong Ajax-Jong Feyenoord op 15 april op De Toekomst, het sportcomplex van Ajax. Spelers van Jong Feyenoord werden toen bedreigd, geschopt en geslagen door supporters die het veld betraden.

De maatregel voor alle jeugdteams van Feyenoord en Ajax geldt voorlopig tot en met het einde van komend seizoen. Beide clubs willen met de KNVB duidelijke afspraken maken over de wedstrijddagen en de tijdstippen van de onderlinge jeugdwedstrijden. ,,De voorkeur van Ajax en Feyenoord gaat uit naar voorwedstrijden bij het eerste elftal op zondag'', stellen de clubs in een gezamenlijke verklaring.

Het overleg tussen beide clubs vond plaats op uitnodiging van Ajax. Via de KNVB willen beide clubs opnieuw bij de overheid aandringen op de invoering van een wet, waarin vooral de controle op de opgelegde stadionverbonden efficiënt van overheidswege is geregeld.

Ajax en Feyenoord hebben tevens afgesproken om hun eigen supportersgroepen meer op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Beide clubs wensen een eensluidend en aanvaardbaar spandoeken- en vlaggenbeleid, waarbij onder meer voor het begin van elke wedstrijd de teksten worden gecontroleerd. Ook willen Ajax en Feyenoord via de eigen supportersverenigingen de kwetsende en discriminerende spreekkoren terugdringen en voorkomen.

Ajax voert intern nog overleg over het schikkingsvoorstel dat de openbare aanklager van de KNVB de hoofstedelijke club heeft gedaan naar aanleiding van de rellen op 15 april. De Amsterdammers is gevraagd akkoord te gaan met een boete van 15.000 euro en en drie punten in mindering voor Jong Ajax. Tegen het voorstel kan tot dinsdagmorgen beroep worden aangetekend. Ajax heeft moeite met de maatregel om Jong Ajax drie punten in mindering te brengen. Te meer daar een aantal spelers juist met alle risico's van dien in de bres sprongen voor hun collega's van Feyenoord toen de supporters het veld opliepen. Jong Ajax kan maandag op De Toekomst kampioen worden tegen Jong Heerenveen dat één punt achter staat op de koploper. Maar als het schikkingsvoorstel zou worden geëffectueerd heeft het Friese beloftenelftal plotseling twee punten voorsprong.