Ierse politie massaal op de been bij feesten

De Ierse autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen met het oog op de festiviteiten voor de hereniging van Europa, die morgen in Dublin worden gehouden. Duizenden politie-agenten worden ingeschakeld.

,,We zullen de dag ter verwelkoming van de nieuwe leden niet op een dag van chaos laten uitlopen'', aldus de Ierse minister van Justitie Michael McDowell.

Morgen zullen de Europese regeringsleiders hun collega's uit tien nieuwe lidstaten in Dublin verwelkomen (Polen, Hongarije, Slovenië, Tsjechische Republiek, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Malta en Cyprus) omdat Ierland dit halfjaar voorzitter is van de Europese Unie.

Zeker 100.000 bezoekers worden verwacht. De festiviteiten vinden onder andere plaats in het Phoenix Park te Dublin, een van de grootste parken in Europa. Een koor van 500 kinderen zal de Europese hymne `Ode aan de Vreugde' van Beethoven zingen. Ook zijn er tentoonstellingen, muziekconcerten en theatervoorstellingen.

Diverse anarchistische organisaties en anti-globaliseringsgroepen ('Een ander Europa is mogelijk') hebben protestacties in de Ierse hoofdstad aangekondigd. Ze willen een `lawaai'-mars houden waarbij demonstranten op potten en pannen trommelen. Volgens de krant Irish Independent hebben anarchistische groeperingen de deelnemers ook opgeroepen helmen en gasmaskers mee te nemen.

De politie houdt rekening met de komst van twee- tot driehonderd actievoerders, grotendeels uit Groot-Brittannië. De autoriteiten hebben 5.000 politie-agenten ingezet; 2.500 militairen worden achter de hand gehouden. Voor de haven van Dublin liggen extra patrouilleschepen. Alle verloven van alle 11.700 agenten in heel Ierland zijn ingetrokken.