Het Beeld

Appels en peren uit de maanden maart en april worden gerangschikt op de Fruitschaal. Uit de schaal van de vorige periode verdwenen PaPaul (VARA), omdat het seizoen klaar was, en de spin-off onder de titel SMSmee's poessie slechts één (mislukte) uitzending werd gegund, alsmede RTL Boulevard (RTL4), wegens lichte metaalmoeheid.

5(3) De Donderdag Documentaire (IKON/HUMAN). Het permanent hoge niveau blijkt moeilijk te handhaven, en er wordt ook veel herhaald. Maar het zou een ramp zijn als de twee beste zendgemachtigden zonder leden zendtijd zouden moeten inleveren ten gunste van de omstreden stichtingen van boeddhisten, hindoes en moslims, zoals het plan lijkt te zijn.

4(2) Nova (NPS/NOS/VARA). Het moedige werk aan het begin van het jaar werd opgevolgd door degelijke huishoudkwaliteit van iets voorzichtiger snit. Nova politiek op vrijdag wil nog niet uit de verf komen. Aan dure reportages van Willem Lust over garnalen- en tonijnvangst in drie continenten werd meegewerkt door World Wildlife Fund. Wel wordt Jeroen Pauw steeds beter (en valser).

3(4) Tegenlicht (VPRO). Als iemand eindredacteur Frank Wiering kan overtuigen dat zijn stem noch dictie geschikt is voor commentaarwerk, en de schaar wat minder bruut gezet wordt in buitenlandse aankopen, dan kan de achtergrondrubriek nog een flinke tijd teren op het verkwikkende debat van Hofland, Fens, Kousbroek en Heijne over de verplichting tot `leuk' zijn.

2(-) Peking Express (Net5). Een verslavend reisprogramma en de Big Brother van de culturele antropologie. Acht koppels liften van Moskou naar Peking; wie het laagst staat in het puntenklassement van de etappes vliegt eruit. Zowel tussen Belgische en Nederlandse deelnemers, als tussen toeristen en arme Siberiërs blijken verhelderende kloven te gapen!

1(-) Wat doen wij met onze ouders? (VPRO). Eenmalige thema-avond over de psychische en fysieke worsteling van babyboomers met de aftakeling van hun ouders liet zien wat de VPRO van Danielle Lunenborg vermag. Als de zachte medemenselijkheid gestuurd wordt door een nuchtere en strenge eindredactie (Hans Simonse) en andere betrokken documentaristen (Eugène Paashuis, Djoeke Veeninga), dan siddert de natie als vanouds voor de VPRO.

Donderdag vergaderen de Ned erlandse televisiecritici over de toekenning van de Zilveren Nipkowschijf. Het is een goede gewoonte dat de beraadslagingen openbaar en transparant zijn. Ik ga er PaPaul verdedigen, lijstaanvoerder van drie Fruitschalen en het meest sprankelende, brutale en vooruitstrevende televisieprogramma van het seizoen. Als daar geen meerderheid voor valt te vinden, dan is Wat doen wij met onze ouders? een goed alternatief. Ook valt te denken aan een eervolle vermelding als hart onder de riem voor IKON en Humanistische Omroep.

De VARA is nog goed bezig (Nieuwslicht!), maar dreigt door de bocht te gaan voor meer populisme. Bekroning van de onder vuur staande Paul de Leeuw zou ook een omroeppolitieke daad zijn.

    • Hans Beerekamp