Hema bakt tompoes voor Europa

De ministers mochten gisteren tijdens het kabinetsberaad op het Catshuis voorproeven. Morgen kunnen ook gewone stervelingen zich te goed doen aan de speciale Europa-tompoezen, die de HEMA ter gelegenheid van de uitbreiding van de EU heeft laten bakken.

De tompoezen zijn van boven oranje en er zit een marsepeinen schildje op met de tekst `Europa best belangrijk'. Dit is de volgens critici slaapverwekkende slagzin die het communicatiebureau Elias in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken verzon voor het Europa-jaar. Naast de uitbreiding van de Europese Unie omvat dat de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 juni en het Nederlandse voorzitterschap van de Unie in de tweede helft van dit jaar.

De HEMA was er zelf niet op gekomen speciale Europa-tompoezen te bakken, erkent Lida van Lubek, die de speciale acties van het bedrijf coördineert. Maar toen het bureau Elias opbelde met deze suggestie, zag de HEMA er wel brood in. Subsidies zijn er overigens volgens haar niet verstrekt.

Het concern besloot 100.000 exemplaren in de handel te brengen. ,,Het is een scherpe actie'', aldus Van Lubek. ,,We verwachten er veel van.'' Liefhebbers kunnen tien tompoezen mee naar huis nemen voor de somma van vijf euro. Mocht de actie een succes blijken, dan overweegt de HEMA iets soortgelijks ten tijde van de Europese verkiezingen in juni.