Google mikt op 2,7 mld met beursgang

De populairste internetzoekmachine ter wereld Google gaat binnenkort naar de beurs. De beursgang van het Amerikaanse bedrijf moet 2,7 miljard dollar opbrengen, zo maakte het concern gisteren bekend.

De totale waarde van de onderneming wordt geschat op meer dan 20 miljard dollar. Google zal een notering aanvragen op de Nasdaq of de New York Stock Exchange. Een precieze datum heeft de onderneming uit Silicon Valley nog niet bekendgemaakt.

Google is de grootste beursgang van een internetbedrijf sinds het uiteenspatten van de technologiezeepbel, vier jaar geleden. De aandelen van Google zullen via een elektronische veiling te koop worden aangeboden, een novum binnen de financiële wereld. De oprichters van het bedrijf, de twee oud-Stanford-studenten Larry Page (31) en Sergey Brin (30), worden in één klap op papier miljardair.

Google – de naam is afgeleid van de wiskundige term googol die staat voor het getal 1 met daarachter 100 nullen – werd zes jaar geleden opgericht en wist na enkele jaren de populairste zoekmachine voor internet te worden. Het bedrijf, gevestigd in Mountain View in Californië, heeft ruim 1.900 mensen in dienst.

Google heeft voor de aanvraag van de beursnotering ook voor het eerst zijn omzet- en winstcijfers gepubliceerd. In 2003 boekte Google een omzet van 962 miljoen dollar. De winst bedroeg bijna 106 miljoen dollar. Google zegt sinds drie jaar winstgevend te zijn.

Naast de twee oprichters zijn de twee durfinvesteerder Kleiner Perkins en Sequoia Capital twee grote aandeelhouders. Zij bezitten elk bijna 10 procent. Verder bezit Google-topman Eric Schmidt 6 procent van de aandelen. Onder de aandeelhouders zijn bekende Amerikanen als golfer Tiger Woods en oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. Roel Pieper is voor zover bekend de enige Nederlandse aandeelhouder.

De Nederlandse versie van de website is sinds november 2001 in de lucht. De Nederlandse vestiging in Amsterdam opende in de zomer van vorig jaar haar deuren. Het woord `googelen', iets intikken bij de zoekmachine, wordt steeds vaker als werkwoord gebruikt.

Geld komt bij Google langs twee lijnen binnen. De grootste geldstroom is afkomstig van advertenties, daarnaast komt er geld binnen via het licenseren van de software aan bedrijven die een zoekfunctie op hun eigen website willen. Normaal gesproken zijn het de zakenbanken die bij een beursgang de prijs voor een aandeel vaststellen. Google heeft echter voor een veiling gekozen waarbij zowel grote als kleine investeerders volgens het bedrijf een faire kans krijgen. Deze afwijkende methode past bij de cultuur van het bedrijf, die Google ondanks de beursgang wil behouden. Google wil anders zijn dan de massa. De mantra van het bedrijf luidt: Don't be evil.

PIEPER pagina 13