`Google is een hoeksteen van internet'

Roel Pieper is aandeelhouder in de zoekmachine Google.

Het bedrijf gaat binnenkort naar de beurs. ,,Ik denk dat ik mijn aandelen nog niet verkoop.''

Hoogleraar en internetfinancier Roel Pieper zit in een hotelkamer in Moskou. ,,Ik ben hier voor new business'', zegt hij telefonisch vanuit de Russische hoofdstad. ,,Er gebeuren hier interessante dingen.''

Gisteravond hoorde Pieper van zijn ,,Russische partners'' dat Google naar de beurs gaat. ,,Ik had dat eigenlijk wel verwacht. Hoewel een overnamebod op Google ook niet helemaal was uit te sluiten.''

Hoe bent u zo'n vroege aandeelhouder geworden?

,,Dat is gegaan via durfinvesteerder Kleiner Perkins. Zij kochten een belang in Google en een deel daarvan is doorgeplaatst naar andere investeerders. Ik heb zelf toen een privé-belang genomen omdat ik Tom Perkins van Kleiner Perkins erg goed ken. Ik zie hem als mijn mentor. Dus ik had wel vertrouwen in Google.''

Hoe groot is uw belang in Google?

,,Dat zeg ik niet. Maar het is natuurlijk niet zo groot. Het ligt zeker onder de 1 procent.'' Hard lachend door de telefoon. ,,Dat neemt niet weg dat de waarde ervan niet slecht is, om het zo maar uit te drukken.''

Gaat u verkopen tijdens de beursgang?

,,Ik denk het niet. Ik ken de details van de beursgang ook nog niet. Misschien hebben we een `lock up' [periode waarin je niet mag verkopen, red.] van zes maanden. Bovendien verwacht ik dat Google verder zal groeien. Ze kunnen hun positie nog verder uitbouwen. Maar ze moeten wel goed op de bal blijven. Ze zitten dicht bij klanten, maar kunnen snel weglopen.''

Heeft u de twee oprichters van Google wel eens ontmoet?

,,Ik heb één keer met hun de hand geschud. Jaren geleden. Maar destijds heb ik ze nauwelijks gesproken, dus ik kan niet veel over hen zeggen. Maar Eric Schmidt, de hoogste man van Google, ken ik beter als mijn broekzak. Eric heb ik leren kennen toen ik in 1993 Unix System Laboratories (USL) verkocht aan Novell, waar Eric toen de ceo was. Ik ben ook een keer op het hoofdkantoor van Google geweest in Silicon Valley. Het viel mij op dat er weinig bureaus waren. Veel open ruimtes met banken. Er hing een erg losse sfeer.''

Heeft Google de potentie van een Microsoft?

,,Je kunt ze niet zomaar met elkaar vergelijken. Er zijn een aantal bedrijven die de `cornerstones' van internet zijn. Ebay is dat met zijn elektronische veilingen, maar ook Amazon met online verkopen. Microsoft is natuurlijk belangrijk. Google is met hun zoekmachine ook een `cornerstone'. Je weet immers dat op internet de hoeveelheid informatie enorm is. Gebruikers hebben snel een `information overload'. Internet is niet gestructureerd, en daarbinnen informatie vinden is een moeilijk probleem. Als je daar een oplossing voor hebt, is dat waardevol. Heel waardevol, blijkt nu.''

Wat betekent deze beursgang voor het internetklimaat?

,,Het technologieklimaat herstelde zich vorig jaar al wat. Daarmee werd de overdreven negatieve houding die zich rond internet had gevormd weer wat gecompenseerd. De koersen van internetbedrijven zijn sterk gestegen. Alle voorspellingen rond `e-commerce' zijn gehaald of overtroffen. Ik verwacht dit jaar nog wel een stuk of vier, vijf beursgangen van internetbedrijven.''

    • Mark Houben