Geen geld voor voedsel N-Korea

De voedselorganisatie van de Verenigde Naties, WFP, heeft vanaf komende maand geen geld meer om nog langer voedselhulp te sturen naar Noord-Korea. Ongeveer vijf miljoen mensen die van de hulp afhankelijk zijn, worden daardoor getroffen.

Dat heeft directeur J. Aylieff van het Wereldvoedseprogramma vanochtend in Brussel gezegd. Het WFP komt momenteel nog 150 miljoen dollar tekort op de benodigde 171 miljoen dollar per jaar.

,,Eerst stoppen we de hulp aan bejaarden, daarna aan schoolkinderen. Het voedsel voor baby's proberen we zo lang mogelijk voort te zetten'', zei Aylief over de bezuinigingen.

In Noord-Korea hebben steeds zo'n zes miljoen mensen voedselhulp nodig, aldus de VN-organisatie.

De geldnood is ontstaan, omdat donateurs zijn afgehaakt. ,,Ze vonden het probleem er te lang duren. En de controle op de verdeling is volgens hen te matig'', aldus de Brit Aylieff.

De organisatie doet nu een alarmerend beroep op verscheidene grote landen en instellingen om snel bij te springen. ,,Zelfs als we het geld nu krijgen, duurt het nog twee maanden voordat het voedsel er echt is.''

De ondervoeding in Noord-Korea is erger dan in grote delen van Afrika, vindt Aylieff. De nood blijft echter onzichtbaar, omdat het land grotendeels van de buitenwereld is afgesloten is.

,,Bovendien past het niet in de lokale cultuur: ondervoede Noord-Koreanen sluiten zich thuis op. Ze sterven eenzaam en alleen. In tegenstelling tot uitgemergelde Afrikanen, die vluchten en zo in beeld komen.''

De voedselorganisatie van de Verenigde Naties kan voor Noord-Korea lastig geld weghalen bij andere projecten. De organisatie heeft jaarlijks ongeveer 2 miljard dollar te besteden, maar bijna alle donateurs hebben daarvoor zelf een bestemming gekozen.