Eerste succes Blangé als volleybalcoach

Als spelverdeler van het Nederlandse volleybalteam beleefde vijfhonderdvoudig recordinternational Peter Blangé (39) veel successen, met als hoogtepunt de gouden medaille op de Spelen van Atlanta (1996). In zijn eerste jaar als coach heeft Blangé ook meteen een prijs te pakken. Gisteravond veroverde zijn club Nesselande, voor het eerst sinds 1998, de landstitel. In de finale van de play-offs won de Rotterdamse volleybalclub in en tegen Zwolle het vierde duel met 3-1, de derde en beslissende overwinning van Nesselande in de best-of-five-serie.

,,Dit voelt prachtig. Deze titel is dik verdiend. We hebben een superseizoen gedraaid en als club een stap voorwaarts gemaakt. Dit is de bekroning'', zei Blangé over zijn eerste hoofdprijs als coach. Die kwam als geroepen, want aan het begin van het seizoen had Blangé zijn ambities niet onder stoelen of banken gestoken. Nesselande – de laatste jaren een club van `net niet' en verlangend naar de eerste landstitel in zes jaar – zou dit seizoen meedoen om de prijzen.

Na de eerder deze maand verloren bekerfinale tegen Omniworld uit Almere kwam de landstitel dan ook als een bevrijding. De debuterende coach legt hetzelfde fanatisme als in zijn spelersloopbaan aan de dag en pepte zijn spelers gisteravond, met een verbeten trek op het gelaat, weer op na de kansloos verloren eerste set tegen Zwolle (25-8). Het team van Blangé leek na de nederlaag zaterdag in Rotterdam, waardoor Zwolle het kampioensfeestje van Nesselande uitstelde, opnieuw te bezwijken onder de spanning. Blangé wist de als verlamd spelende Nesselanders bijtijds wakker te schudden.

,,Ik zal maar niet herhalen wat ik mijn spelers heb gezegd. Er zijn wel krachttermen gevallen. Ik moest wel uit mijn slof schieten om de verkramping eraf te halen. Je staat wel om de prijzen te spelen. Een tweede plaats had ik als falen gezien'', verklaarde Blangé, die ook als topvolleyballer voor niets minder dan de winst ging.

De coach stelde na afloop opgelucht vast dat zijn spelers de verbale reprimandes goed hadden opgepikt. Na een benauwde 25-23 winst in de tweede set, was het een gelopen koers. Nesselande ging steeds beter spelen en Zwolle maakte steeds meer fouten met serveren en blokken. ,,De jongens hebben lang aangehikt tegen het `net niet'-verhaal en ze hebben de bekerfinale uit handen gegeven. Daar moesten ze doorheen'', concludeerde de winnende coach, die zijn eigen aandeel in het succes niet wilde overdrijven.

Blangé complimenteerde zijn `superteam' en wees op het belang van de versterkingen, in de persoon van de internationals Dirk Jan van Gendt, Rob Bontje en Allan van de Loo. Desgevraagd geven de spelers toe dat het feit dat een ervaren oud-topper als Blangé als coach werd aangesteld, een grote rol heeft gespeeld bij hun keuze voor Nesselande. ,,Onze kracht was dit seizoen het collectief en de saamhorigheid binnen het team. Dat is ook de verdienste van Blangé. Zowel binnen als buiten het veld beheerst hij de technische en tactische zaken'', denkt spelverdeler Van Gendt.

Volgens Van Gendt plukt Blangé in zijn nieuwe loopbaan als coach de vruchten van zijn verleden als spelverdeler, waarin hij de regisseur was die zijn medespelers aanstuurde. ,,Hij zet alles naar zijn hand, maar wel op een normale manier. Blangé heeft veel ervaring en reikt handvaten aan zonder mij als spelverdeler te willen kneden. Hij vergt veel van je. Zelf was hij als speler ook keihard. Maar hij is wel eerlijk'', weet Van Gendt.

Middenspeler Bontje vindt dat Blangé in zijn eerste seizoen een ,,goed team'' heeft neergezet en beaamt dat het zijn voordelen heeft wanneer een coach in zijn actieve loopbaan als spelverdeler fungeerde. ,,Als spelverdeler was hij duidelijk aanwezig en begreep hij de lichaamstaal van zijn medespelers. Hij brengt rust'', benadrukt Bontje het belang van de eerstejaars coach voor Nesselande.

Als speler nam Blangé nooit een blad voor de mond. Meermaals kwam hij in aanvaring met zijn eigen coaches. Volgens Bontje komt die karaktertrek Blangé als coach goed van pas. ,,Hij zegt waar het op staat en dan weet je als speler waar je aan toe bent. Hij heeft dit seizoen ook de klote situaties benoemd. Ik ben heel tevreden over de coach. Hij werd nooit te optimistisch of te pessimistisch, maar bleef realistisch. Hij is het hele seizoen duidelijk gebleven. En door zijn ervaring kan hij ons zinvolle tips geven. Ook aan Marko (Klok, red.), terwijl die al een hoop ervaring heeft.''

Voor routinier Klok (36) is zijn taak in het veld er eenvoudiger op geworden met de komst van Blangé. ,,Als oud-spelverdeler is geen enkele spelsituatie nieuw voor Blangé. Hij wijst nieuwe spelers de weg zodat ik zelf minder hoef te coachen in het veld'', zegt de aanvoerder van Nesselande. Als aanjager van het team doet Klok binnen de lijnen wat Blangé buiten de lijnen doet: de spelers bij de les houden, zo nodig met verbale uithalen. Klok verklaart het succes van Nesselande dit seizoen door de ,,uitgebalanceerde kwaliteit binnen het team en de vechtlust''. De organisatie stond wat hem betreft als een huis. Klok: ,,Alles was goed georganiseerd in en rond het team. Zowel in het veld als op de trainingen. Daar heeft Blangé voor gezorgd.''

    • Pieter de Vries