Duizenden lopen uit voor bezoek koningin

Koningin Beatrix heeft vandaag in Warffum en Groningen Koninginnedag gevierd. In haar gevolg liepen kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en hun kinderen mee.

Enkele duizenden mensen kwamen naar het Noord-Groningse Warffum. In de stad Groningen rekende de politie op tienduizenden mensen voor het bezoek van de koningin.

Premier Balkenende zei vanmorgen in een radio- en tv-toespraak dat Koninginnedag, de verjaardag van de op 20 maart overleden prinses Juliana, op 30 april gevierd zal blijven worden. Koningin Beatrix is jarig op 31 januari, maar viert haar verjaardag op 30 april als eerbetoon aan haar moeder.

De koninginnenachten in Den Haag en Amsterdam zijn rustig verlopen. In de Haagse binnenstad kwamen volgens de politie zo'n 125.000 bezoekers naar de `KoninginneNach'. Tot incidenten kwam het nauwelijks. In Amsterdam waren de afgelopen nacht volgens de politie tienduizenden mensen op de been.

Ook vandaag was het druk in de hoofdstad. Volgens NS waren vanmorgen al tienduizenden mensen met de trein naar Amsterdam gekomen.

KONINGINNEDAG: pagina 3